Skip to content
Home » Οι Ευρωπαιοι Υπουργοι Μεταφορων δεσμευονται για το ποδηλατο!

Οι Ευρωπαιοι Υπουργοι Μεταφορων δεσμευονται για το ποδηλατο!

  • CFC 

Η πρώτη άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών σχετικά με το θέμα της ποδηλασίας, η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Ποδηλασία» που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα τη «Διακήρυξη του Λουξεμβούργου», μια αναγνώριση από τα οφέλη της ποδηλασίας και μια πρόσκληση για την ΕΕ να αναπτύξει ένα επίπεδο Ευρωπαϊκό έγγραφο στρατηγικής σημασίας για την ποδηλασία.

ecfΜιλώντας εξ ονόματος της ECF και της ευρύτερης ποδηλατικής κοινότητας στην Ευρώπη, ο Γενικός Γραμματέας του ECF Bernhard Ensink δήλωσε: “Χαιρετίζουμε την πρόταση μιας στρατηγικής της ΕΕ για το ποδήλατο. Μπορούμε να δούμε την επίδραση που θα επιτευχθεί όταν οι 15 Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεργαστούν με τα 28 κράτη μέλη και τις 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Η ECF είναι πρόθυμη να υποστηρίξει αυτή τη συνεργασία και το συντονισμό της πολιτικής και των πόρων για να διπλασιάσει τη χρήση ποδηλάτου στην Ευρώπη.”

Η σύνοδος και το ενδιαφέρον σχετικά με το ποδήλατο είναι μια πρωτοβουλία της λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον υπουργό Μεταφορών του Λουξεμβούργου François Bausch. Η διακήρυξη καλεί τα μέλη για μια στρατηγική που θα δείξει σε όλη την ΕΕ τα πολιτικά οφέλη της ποδηλασίας, ενώ θα εντοπιστούν πολιτικές, πόροι και μέσα χρηματοδότησης που θα αυξήσουν την χρήση ποδηλάτου και θα προωθήσουν την απασχόληση που σχετίζεται με το ποδήλατο εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, συστήνεται ότι η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν επικεντρωμένα στο ποδήλατο σημεία, που θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη μιας πολιτικής που θα σχετίζεται με το ποδήλατο σε όλη την ΕΕ.

Η ECF έχει στενή συνεργασία για την ανάπτυξη αυτής της διακήρυξης και είναι πολύ χαρούμενη που πραγματοποιήθηκε ένα τόσο σημαντικό ορόσημο για το ποδήλατο.

Ο Bernhard Ensink δήλωσε: “Είμαστε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των φιλοδοξιών μας για όλες τις πολιτικές της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς. Συγχαίρουμε τη λουξεμβουργιανή Προεδρία για αυτό το επίτευγμα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Επίτροπο Bulc για να ολοκληρωθεί η στρατηγική της ΕΕ για το ποδήλατο στο εγγύς μέλλον.”

Πηγή: European Cyclist’ Federation