Skip to content
Home » ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • CFC 

 

Σειρά μαθημάτων για το ποδήλατο στο πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία” του δήμου Αθηναίων

Το “Πόλεις για Ποδήλατο” αναλαμβάνει τη δημιουργία σειράς μαθημάτων για το ποδήλατο στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο της αναβίωσης της ζωής στη γειτονιά και της αξιοποίησης των σχολικών κτιρίων, ο δήμος Αθηναίων ξεκίνησε μια εξαιρετικά φιλόδοξη δράση με την ονομασία “Ανοιχτά Σχολεία”.

Στο πλαίσιο της Δράσης αυτής, σχολεία στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων παραμένουν ανοιχτά και πέραν της λήξης του σχολικού προγράμματος και τότε φορείς και ομάδες πολιτών της Αθήνας πραγματοποιούν σειρά δωρεάν μαθημάτων προς τους δημότες.

Στόχος της δράσης είναι οι δημότες να ανακαλύψουν τη γειτονιά τους, να συμμετάσχουν σε κοινές δράσεις και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από θέματα που τους φαίνονται χρήσιμα και ενδιαφέροντα.

Ένα από αυτά τα θέματα είναι φυσικά και το ποδήλατο! Ο Οργανισμός “Πόλεις για Ποδήλατο” προτείνει μια σειρά έξι δίωρων μαθημάτων στα οποία καλύπτονται θέματα που αφορούν το ποδήλατο:

Η ιστορία του ποδηλάτου, τα είδη των ποδηλάτων και των υλικών, η επιλογή του κατάλληλου ποδηλάτου, η ιδανική θέση οδήγησης, το ποδήλατο στην πόλη, στο βουνό ή στο δρόμο, η αγωνιστική ποδηλασία σε όλες τις μορφές της, οι τεχνικές ασφαλούς οδήγησης, η ασφάλεια κίνησης στην πόλη, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι θέματα που καλύπτονται στις 12 ώρες των μαθημάτων ενώ η τελευταία συνάντηση είναι αφιερωμένη στις μικρορυθμίσεις και τη συντήρηση του ποδηλάτου.

Τα μαθήματα που επιμελείται το “Πόλεις για Ποδήλατο” στο πλαίσιο των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων αποτελεί μια δράση που έχει ως στόχο να θέσει τις σωστές βάσεις, να λύσει απορίες, να εμπνεύσει και, τελικά να βγάλει περισσότερο κόσμο στους δρόμους της Αθήνας με το ποδήλατο.

Μέσα από τους έμπειρους συνεργάτες του “Πόλεις για Ποδήλατο” και του MBike, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν όλες τους τις απορίες γύρω από το ποδήλατο και τον κόσμο του και να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να απολαμβάνουν το ποδήλατο ως μέσο αναψυχής, άθλησης ή αναψυχής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 25 σχολικά κτίρια και οι αυλές τους παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, από τη λήξη της πρωινής λειτουργίας έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και φιλοξενούν δωρεάν δράσεις για όλη την γειτονιά. Έτσι, τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης για τη γειτονιά και φιλοξενούν δράσεις ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά και ενήλικές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Στόχοι του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία

  • Η δημιουργία ενός οικείου, ευχάριστου, κατάλληλα διαμορφωμένου, κοινόχρηστου χώρου όπου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την δυνατότητα να συναντιούνται, να διαβάζουν, να δουλεύουν και να αναπτύσσουν τις δικές τους δεξιότητες μαζί με άλλους ανθρώπους.
  • Ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
  • Η δυνατότητα για τους ενήλικές να συναντούν άλλους ανθρώπους, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να οργανώνουν δράσεις για τους ίδιους αλλά και μαζί με τα παιδιά.
  • Η προσφορά ποικίλων προγραμμάτων και υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητες της τοπικής κοινότητας.

Για δήλωση συμμετοχής παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος www.athensopenschools.gr ή να καλέσουν στο 210 5277089. Η δράση “Μαθαίνω για το ποδήλατο”, υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.