Skip to content
Home » Το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο στηριζει το ποδήλατο

Το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο στηριζει το ποδήλατο

  • CFC 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί για τη δυναμική της ποδηλασίας

DSCF4739-660x430
Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου, εκδότη περιοδικού MBike

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλυσε τα σημερινά δεδομένα για την κινητικότητα με ποδήλατο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων οδήγησε σε ένα απλό και προφανές συμπέρασμα: «Τα τελευταία 20 χρόνια, η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει αγκαλιάσει την ποδηλασία, που έχει γίνει μια καθημερινή δραστηριότητα για εκατομμύρια Ευρωπαίων. Από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, η ποδηλασία επηρεάζει τις μεταφορές, την κινητικότητα, την υγεία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης την οικονομία και τον τουρισμό».

Στρατηγικοί στόχοι για το 2020
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικές για το ποδήλατο αναπτύσσονται σε επίπεδο κρατών-μελών και παρέχουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ή και σε πολλές περιπτώσεις εθνικά προγράμματα για την ποδηλασία. Πρακτικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και κυρίως στις πόλεις. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση της ποδηλασίας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη χρήση αυτού του μέσου μετακίνησης συμπεριλαμβάνοντάς το στους στρατηγικούς στόχους της Ευρώπης για το 2020.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνίσταται κυρίως στην παροχή καθοδήγησης, στην ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών και στη χρηματοδότηση, και απευθύνεται κυρίως στις τοπικές και περιφερειακές αρχές προωθώντας μια ισχυρότερη κουλτούρα κινητικότητας με ποδήλατο. Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Αν και σε κάποιες χώρες το 36% των καθημερινών διαδρομών γίνονται με ποδήλατο, στο ένα τρίτο των Ευρωπαϊκών χωρών το ποσοστό πέφτει στο 5%. Το ποσοστό των συχνών χρηστών είναι υψηλότερο στις πόλεις, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ποδηλασίας».

Στροφή προς μια ποδηλατική κουλτούρα
«Ως μέσο μετακίνησης για μικρές αποστάσεις, το ποδήλατο προσφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και σχετικά με τη δημόσια υγεία οφέλη, καθώς συνεισφέρει στη μείωση της κίνησης και της μόλυνσης, στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει και κάποιες προκλήσεις, όπως είναι η ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας του αναβάτη, η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού για την κινητικότητα και η σημασία της εξασφάλισης χρηματοδότησης για τη δημιουργία ποδηλατικών υποδομών. Απαιτείται ένα εύρος ενεργειών με στόχο την επικοινωνία με διάφορα κοινά που είναι δυνητικοί ποδηλάτες και την ενθάρρυνση μιας στροφής προς μια ποδηλατική κουλτούρα και την ανατροφή της νεότερης γενιάς ως ποδηλατικής γενιάς.

Φωτό: MBike
Φωτό: MBike


Ανάγκη για αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία
«Η έλλειψη δεδομένων για την ποδηλασία στα κράτη μέλη κάνει τις συγκρίσεις δύσκολες. Θα χρειαστούν αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για το σχεδιασμό μιας κοινής στρατηγικής, τη μέτρηση της προόδου και τις διορθωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει στρατηγική για το ποδήλατο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα τελευταία δύο χρόνια, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε όλη την Ευρώπη για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής που θα ενσωματώσει την ποδηλασία στις πολιτικές για τις μεταφορές. Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι Υπουργοί Μεταφορών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την ποδηλασία ως ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Ευρεία κοινωνική μεταβολή
«Οι αλλαγές προς μια κινητικότητα που στηρίζονται στο ποδήλατο γίνονται ορατές. Θα απαιτηθεί όμως περισσότερος χρόνο για να αλλάξουν όχι μόνο οι υποδομές των μεταφορών και η διαχείρισή τους, αλλά και η στάση των πολιτών, η συμπεριφορά τους και οι αντιλήψεις τους για το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Μια τέτοια ευρεία κοινωνική μεταβολή απαιτεί μια συντονισμένη μακροπρόθεσμη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Με ικανή υποστήριξη μέσω των σχετικών πολιτικών, η ήδη θετική επίδραση της ποδηλασίας μπορεί να μεγιστοποιηθεί».

Αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να παραδεχτούμε πως είμαστε σε καλό σημείο! Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, γνώση, συνειδητές επιλογές και αποφασιστικότητα. Οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη φυσικά αλλά, πρέπει να γίνουν. Το συντομότερο. 

Φωτο: MBike / Nantes
Φωτο: MBike / Nantes