Η ΟΜΑΔΑ

trigonoΠοδηλάτες & Επικοινωνία: Ο απλός καθημερινός χρήστης ποδηλάτου, ο φανατικός χομπίστας ή ο αθλούμενος αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας για την προώθηση και την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις πόλεις αλλά και γενικώς. Είναι εκείνοι στους οποίους βασιζόμαστε για να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους. Η μεγάλη μας εμπειρία στους χώρους της επικοινωνίας και της ποδηλασίας αποτελούν εγγύηση για την ευαισθητοποίηση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας κοινού.

Eπιστημονική Γνώση: Χωρίς την επιστημονική γνώση, η απλή αγάπη ή το ενδιαφέρον για βιώσιμες πόλεις ή για το ποδήλατο, δεν αρκούν. Η επιστημονική ομάδα του “Πόλεις για Ποδήλατο”, με τη μεγάλη της εμπειρία στο χώρο της δημιουργίας ποδηλατικών υποδομών, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα πως οι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν.

Ποδηλατική αγορά: Χωρίς τα… ποδήλατα, ποδηλασία δεν υπάρχει. Και το αντίθετο! Η ποδηλατική αγορά αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη σε δράσεις και ενέργειες καθώς ο τελικός μας στόχος είναι ο ίδιος: Περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους.

IMG_1537

Ιδρυτικά μέλη

  • Σπύρος Παπαγεωργίου. Εκδότης του ποδηλατικού περιοδικού ΜΒΙΚΕ (από το 1999), Διευθυντής του Athens Bike Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (από το 2010) και ένας από τους ιδρυτές του ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο”. Έχει ασχοληθεί με το ποδήλατο σε όλες τις μορφές του: χόμπι, αθλητισμός, αστική μετακίνηση τα τελευταία 19 χρόνια και την τελευταία 5ετία ασχολείται ιδιαιτέρως με την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στις Ελληνικές πόλεις. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με τον Δήμο Αθηναίων και το 2014 ανέλαβε ως συντονιστής τη διοργάνωση του European Mobility Week στην Αθήνα.
  • Θάνος Βλαστός. O Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος, είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. – Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και ιδρυτής και υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, CES από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (Παρίσι), απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. και πολιτικός μηχανικός της Ecole Speciale des Travaux Publics του Παρισιού. Διδάσκει επίσης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ε.Μ.Π. και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσει σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Το βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός του είναι ο τομέας της Βιώσιμης Κινητικότητας και συγκεκριμένα ο σχεδιασμός πολιτικών για την προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και του περπατήματος και για την αναβάθμιση των ποιοτήτων του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Είναι συγγραφέας οκτώ σχετικών βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από υπεύθυνες θέσεις για τεχνικά θέματα της ειδικότητάς του σε διεθνείς φορείς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων όπως ο ΟΟΣΑ, Eurocities, Car Free Cities κ.λπ.       
  • Βασίλης Τσιρίκος. Πτυχιούχος στην Διοίκηση επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Διετέλεσε υπεύθυνος λογαριασμών σε εταιρίες Marketing&Διαφήμισης. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΕ, οικογενειακή εταιρία, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία ποδηλάτων, μια από τις παλιότερες και πλέον αναγνωρισμένες εταιρίες του χώρου
  • Δημήτρης Σπύρου. Είναι απόφοιτος της σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με κατεύθυνση τον Περιφερειακό και Αστικό Σχεδιασμό. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης του περιοδικού MBike ενώ έχει πολύχρονη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού και ποδηλατικών εκδρομών στην Ελληνική Ύπαιθρο, καθώς εργάστηκε για την περίοδο 2003 έως 2010 στις σημαντικότερες εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Έχει αναλάβει την διοργάνωση events και αγώνων ποδηλασίας ενώ ο ίδιος ασχολείται ενεργά με την ποδηλασία από το 1999 λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες ορεινής ποδηλασίας και αγώνες περιπέτειας. Έχει ποδηλατήσει σχεδόν σε όλα τα Ελληνικά Βουνά και γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες τις Ελληνικής υπαίθρου. 
  • Θύμιος Μπακογιάννης. Είναι Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος ΜηχανικόςΕ.Μ.Π. με 13 χρόνια εμπειρίας στο συντονισμό και στην υλοποίηση μελετών για την αστική κινητικότητα, το περπάτημα και το ποδήλατο, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχει συντονίσει δεκάδες Μελέτες Σχεδιασμού – Διαχείρισης, Οριστικές Μελέτες, Μελέτες Εφαρμογής, και Τεύχη Δημοπράτησης για τη βιώσιμη κινητικότητα και έχει διατελέσει σύμβουλος σε έργα Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για κυκλοφοριακά και πολεοδομικά έργα. Ενδεικτικά, έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων για την βιώσιμη αστική κινητικότητα χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. ή Εθνικού Πόρους (Υπουργεία – Δήμους) σε περισσότερους από 40Φορείς. Έχει εμπειρία στις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα μελέτης – παροχής υπηρεσιών συμβούλου και συντονισμού τεχνικών έργων και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων για το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ένας έμπειρος ερευνητήςπου έχει συμβάλει από το 2001 στην επιστήμη με τη συγγραφή δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση προγραμμάτων και δράσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2009 -2010 διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και  Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ το 2013 διατέλεσε Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής (Κηφισός Ποταμός, Πάρκο Τρίτση και Ελαιώνας). Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει συντονίσει πλήθος ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων σχετικά με την βιώσιμη αστική κινητικότητα στο Δήμο Νέας Ερυθραίας ως Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης την περίοδο 2001– 2002 και ως Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου την περίοδο 2007-2010. Από το 2010 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και Μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Κηφισιάς «Μένανδρος ΑΕ» και σύμβουλος Δημάρχου για κυκλοφοριακά και Πολεοδομικά θέματα και μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.