Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. ΥΠΠΟΑ, σημείο επαφής για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργάνωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα «Διάλογοι Πολιτιστικών Διαδρομών: προκλήσεις και ευκαιρίες μετά τον Covid-19», σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών.
Από την Έφη Τριανταφυλλίδου
Στόχος του webinar ήταν να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, ιδίως στα δίκτυα και τις δράσεις Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διασχίζουν την Ελλάδα, να προσδιοριστούν οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι πολιτιστικές διαδρομές και να συζητηθούν ευκαιρίες και καινοτόμες λύσεις που αναδεικνύονται μέσα από την κρίση.
Από την Ελλάδα διέρχεται, ανάμεσα σε άλλες, και μια ποδηλατική διαδρομή, η διαδρομή Eurovelo 13, «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που ανακηρύχθηκε και πολιτιστική, ανάμεσα σε 38 αντίστοιχες διαδρομές – Cultural Routes of the Council of Europe – χαρακτηρισμένες ως τέτοιες από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Είναι η ΠΡΩΤΗ φορά που μια ποδηλατική διαδρομή, και μάλιστα εξ ολοκλήρου, όπως η γραμμή Eurovelo 13, αναγνωρίζεται ως πολιτιστική. Η διαδρομή «Σιδηρούν Παραπέτασμα» πιστοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2019, από την Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών (ΔΜΣ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, έναν οργανισμό που επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές που έχουν συμβολική σημασία για την ευρωπαϊκή ενότητα, ιστορία, πολιτισμό και αξίες, καθώς και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών.
Στο webinar συμμετείχε, από πλευράς Eurovelo Greece, και ως εκπρόσωπος του οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο/Cities for Cycling (Εθνικού Συντονιστή για το Eurovelo στην Ελλάδα) η Έφη Τριανταφυλλίδου. Η συζήτηση έγινε στα ελληνικά και αναμεταδόθηκε ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, https://www.facebook.com/CultureRoutes, από όπου ήταν δυνατό να την παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθώς και να υποβάλει ερωτήσεις, μέσω του live chat του Facebook. Το video του webinar είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/watch/?v=279693206447170
Το webinar εντάσσεται στις δράσεις του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/
Στο ίδιο πλαίσιο, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. ΥΠΠΟΑ, προετοιμάζει σε συντονισμό και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσίαση των ελληνικών φορέων που συμμετέχουν τις πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, προκειμένου αυτοί να καταγραφούν και να αναδειχθεί το έργο τους και οι αντίστοιχες καλές πρακτικές στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, ιδίως μέσα από την παρουσίαση των δικτύων και των δράσεων των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διασχίζουν την Ελλάδα.
Πληροφορίες για την διαδρομή Eurovelo 13 EV13 (10.400 χλμ.): Ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας, όπου περνά τα σύνορα και μπαίνει στη Βουλγαρία και, ξανά εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος από τον Κυπρίνο του Νομού Έβρου, περνώντας από τα Πετρωτά και ακολουθώντας κατά μήκος τον Έβρο, όπου στη συμβολή του με τον Άρδα, στις Καστανιές, μπαίνει στην Τουρκία. Η διαδρομή 13 διέρχεται σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Χώρες μέλη: Νορβηγία, Φιλανδία, Ρωσσία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Δημ. Β. Μακεδονίας, Ελλάδα, Τουρκία
H διαδρομή ονομάζεται «Το Σιδηρούν Παραπέτασμα» διότι διατρέχει τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Διασχίζοντάς την οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ιστορία της Ευρώπης στην περίοδο του ψυχρού πολέμου.