Skip to content
Home » Με ποδήλατο στη γειτονιά μου

Με ποδήλατο στη γειτονιά μου

 

Αστική μετακίνηση δεν σημαίνει κάνω το γύρο του κόσμου αλλά του τετραγώνου!

Κάθε φορά που μιλάμε για ποδήλατο και σκεφτόμαστε υποδομές, συνύπαρξη με αυτοκίνητα, αποστάσεις αλλά και την αντοχή μας και το αν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό – το αστικό ποδήλατο δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό – παραβλέπουμε το προφανές: το να κάνουμε ποδήλατο στη γειτονιά μας!

Φωτό: MBike

Πεταλιά πεταλιά

Ένας από τους λόγους που πολλοί απογοητεύονται με το ποδήλατο και θεωρούν πως δεν είναι για εκείνους, είναι πως… ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο! Γιατί ταλαιπωρούνται; Επειδή από την πρώτη μέρα προσπαθούν να κάνουν βόλτες των 20 χιλιομέτρων.

Επειδή δεν διαχωρίζουν τη μετακίνηση από την αναψυχή και την άσκηση ή μάλλον επειδή προσπαθούν να τα συνδυάσουν!

Το ποδήλατο θα έπρεπε να είναι η επιλογή μας στις πόλεις για όλες τις μετακινήσεις που είναι περίπου έως 5 χιλιόμετρα. Είναι γρήγορο, απλό, οικονομικό, διασκεδαστικό και κάνει καλό στην υγεία μας. Για μεγαλύτερες διαδρομές απαιτείται καλύτερη φυσική κατάσταση, εξοικείωση και οπωσδήποτε υποδομές.

Οι διαδρομές των 15 ή 20 χιλιομέτρων δεν είναι μετακίνηση – είναι άσκηση. Και μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα να το κάνουμε αυτό. Θα πονέσουν τα πόδια μας, ο ποπός μας, θα ιδρώσουμε, θα εκνευριστούμε… Και θα παρατήσουμε το ποδήλατο! Και αυτό είναι λάθος!

Ακαδημία Πλάτωνος. Εξαιρετικός χώρος για ποδήλατο, όμορφη γειτονιά!

Στις γειτονιές με ποδήλατο

Μην… σνομπάρετε τη γειτονιά σας ακούγοντας όλες αυτές τις… εντυπωσιακές ιστορίες του “Πήγα στο Σούνιο, πήγα στον Μαραθώνα, πήγα στην… Καλαμάτα”. Αυτό είναι άσκηση, τουρισμός, αναψυχή – πάντως δεν είναι μετακίνηση!

Αν έχετε αποφασίσει λοιπόν να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας ή απλώς φλερτάρετε με την ιδέα, η γειτονιά σας είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε.
Όλοι εκείνοι οι μικροί δρόμοι που γνωρίζετε καλά, τα στενά, οι πλατείες και τα παρκάκια – τελικά υπάρχουν πολλά στην Αθήνα!

Οι δρόμοι που τα αυτοκίνητα έτσι κι αλλιώς πηγαίνουν πιο αργά και, κυρίως τους ξέρετε καλά. Γνωρίζετε πού είναι οι ανηφόρες για να τις αποφύγετε, πώς είναι το οδόστρωμα, πού έχει κίνηση από πού να κόψετε δρόμο.
Κι αν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι μέσα σε μισή ώρα μπορείτε εύκολα να κάνετε μια βόλτα των 5 χιλιομέτρων χωρίς καν να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μπορείτε επίσης να κάνετε και όλες τις κοντινές σας δουλειές!

Γιατί, για να γεμίσουν οι πόλεις με ποδήλατο – εκτός από τις υποδομές – απαιτούνται και οι χρήστες ποδηλάτου! Παντού. Και, αν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατο για να διασχίσεις την πόλη από τη μια άκρη ως την άλλη, είναι εύκολο – και εξαιρετικά διασκεδαστικό – να το κάνεις στη γειτονιά σου!

Ανακαλύπτοντας τις γειτονιές της Αθήνας με το ποδήλατο, ένα όμορφο Project που είχαμε δημιουργήσει μαζί με τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Αθήνας και τον ΟΠΑΝΔΑ

Τα πλεονεκτήματα

Για τους νέους ποδηλάτες, τα πλεονεκτήματα του να μετακινείσαι κοντά στο σπίτι είναι πολλά και σημαντικά:

• Δεν έχεις την αγωνία της στάθμευσης, αφού το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να το αφήσεις μακριά από τα μάτια σου είναι σύντομο
• Δεν έχεις την αγωνία των αυτοκινήτων, υπό την έννοια πως οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες
• Δεν έχεις την αγωνία “κι αν πάθω βλάβη”, αφού ό,τι κι αν πάθεις, επιστρέφεις με τα πόδια
• Έχεις την ευκαιρία να εξοικειωθείς καλύτερα με το ποδήλατο
• Βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση με μόνο 30 λεπτά την ημέρα (κάθε μέρα)
• Δεν ταλαιπωρείς τις ευαίσθητες περιοχές καθώς, με τη συχνή και σύντομη επαφή με τη σέλα το σώμα εξοικειώνεται πιο εύκολα
• Δημιουργείς “εικόνα” για την πόλη σου
• Βοηθάς στη μείωση των ταχυτήτων στις γειτονιές
• Είσαι cool!

Κι αν δεν σας φτάνουν όλα τα παραπάνω, απλώς ξεκινήστε και θα δείτε ένα πλατύ χαμόγελο να απλώνετε στα χείλη σας από τις πρώτες κιόλας πεταλιές!