Skip to content
Home » 10 Συμβουλες για να κανεις ποδηλατο στην πολη

10 Συμβουλες για να κανεις ποδηλατο στην πολη

  • CFC 

Ποδήλατο στην πόλη: είναι εύκολο, είναι χαρά, είναι πρακτικό!

Όσοι χρησιμοποιούν συχνά το ποδήλατό τους στην πόλη για μετακινήσεις, μάλλον έχουν ξεχάσει για πόσο καιρό μπορεί να δίσταζαν να το κάνουν.
Πόσο μπορεί να φοβήθηκαν – πριν ξεκινήσουν – πόσο ανησυχούσαν μήπως τους πιάσει λάστιχο στη μέση της διαδρομής ή αν θα τα καταφέρουν.

simboule

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου, εκδότη περιοδικού MBike
φωτογραφίες: www.mbike.gr

Όμως το ποδήλατο είναι απλό, είναι εύκολο και λογικό. Και αυτή είναι η γοητεία του. Επιπλέον είναι εξαιρετικά οικονομικό!

Αν λοιπόν… διστάζεις να δοκιμάσεις να κάνεις μια διαδρομή στην πόλη σου με το ποδήλατο, συγκεντρώσαμε για σένα 10 βασικές συμβουλές που πρέπει να τις έχεις στο μυαλό σου πριν ξεκινήσεις.

Καλές βόλτες!

1. Ξεκίνα να κάνεις ποδήλατο.
Όσο κι αν ακούγεται φυσικό, δε θα ξεκινήσεις να βγεις στην κίνηση ή να διασχίσεις μια μεγαλύτερη απόσταση πριν πρώτα εξοικειωθείς με την ποδηλασία. Βγες στη γειτονιά σου, σε έναν ποδηλατόδρομο, σε κάποιο πάρκο – οπουδήποτε νιώθεις ασφάλεια να ποδηλατήσεις με ελάχιστη ή καθόλου κίνηση.
Μία, δύο, τρεις φορές – όσο σου χρειαστεί για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και, κυρίως, να γνωρίσεις καλύτερα το ποδήλατό σου, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του.

2. Φρόντισε το ποδήλατό σου να είναι σε καλή κατάσταση.Όπως δε θα βγεις για πεζοπορία με… σκισμένα παπούτσια έτσι και δε θα βγεις για ποδήλατο με ποδήλατο που δεν δουλεύει. Τι να ελέγξεις; Τα ελαστικά, τα φρένα, τις ταχύτητες αν υπάρχουν και τη θέση οδήγησης (το ύψος της σέλας και το ύψος και την απόσταση από το τιμόνι).

Τα ελαστικά πρέπει να τα αλλάζεις κάθε 2 χρόνια περίπου και πρέπει να είναι φουσκωμένα στην πίεση που αναγράφουν στο πλάι. Αναγράφουν “από – έως”. Αν πρόκειται να κινηθείς κυρίως σε άσφαλτο, η πίεση πρέπει να είναι κοντά στην μέγιστη που προτείνει ο κατασκευαστής.

Τα φρένα πρέπει να πιάνουν. Αλλιώς… την πάτησες!

Αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένες οι ταχύτητες κινδυνεύεις να βγαίνει η αλυσίδα, να μην μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη σχέση και, γενικά να… ταλαιπωρηθείς.

Εξαιρετικά βασικό, το ποδήλατο να είναι στα μέτρα σου και το ύψος της σέλας σωστά ρυθμισμένο. Ο “τυφλοσούρτης” λέει πως, όταν είσαι καθιστός/ή στη σέλα πρέπει η μύτη του ποδιού μόλις να ακουμπάει στο έδαφος ώστε, όταν κάνεις πετάλει, να έχεις τη δυνατότητα να τεντώνεται ο τετρακέφαλος ώστε να ασκείς καλύτερα τη δύναμη στα πετάλια. Επίσης, με το σωστό ύψος της σέλας αποφεύγεις και πόνους στα γόνατα. Αν έχεις καιρό να ανέβεις στο ποδήλατο και αισθάνεσαι ανασφάλεια, μπορείς να έχεις τη σέλα λίγο πιο χαμηλά αλλά μόνο για ψυχολογικούς λόγους καθώς πρακτικά δε θα σε βοηθήσει καθόλου. Στη σέλα καθόμαστε μόνο όταν κάνουμε ποδήλατο και όταν σταματάμε κατεβαίνουμε, άρα θα πατάς έτσι κι αλλιώς!

Για όλα τα παραπάνω επίλεξε ένα καλό ποδηλατάδικο για να σε βοηθήσουν. Το κόστος είναι μικρό και η διαφορά τεράστια!

Σημαντικό είναι επίσης να έχεις επιλέξει από την αρχή το κατάλληλο ποδήλατο!

DSCF5643


3. Σχεδίασε τη διαδρομή
Μην ξεκινήσεις κι όπου φτάσεις… Σκέψου πού θέλεις να πας και σχεδίασε τη διαδρομή σου. Απέφυγε διαδρομές με μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων και υψομετρικές διαφορές. Αν ο προορισμός σου είναι μακριά (πιο μακριά από 5 χιλιόμετρα) χρησιμοποίησε συνδυαστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, μην χρησιμοποιείς τη διαδρομή που έχεις συνηθίσει να κάνεις με το αυτοκίνητο, το ταξί ή τη μηχανή αλλά διάλεξε μια διαδρομή με λιγότερη κίνηση και κυρίως διαδρομή που τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Απέφυγε τις κεντρικές λεωφόρους όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και διάλεξε τους μικρούς, εσωτερικούς δρόμους. Θα το διασκεδάσεις περισσότερο και είναι ασφαλές.

DSCF4503

4. Βρες παρέα.
Καλό είναι να ξεκινήσεις την πρώτη σου βόλτα μαζί με κάποιον περισσότερο έμπειρο από σένα. Ή έστω, μαζί με κάποιον άλλο

5. Δεν θα σε πιάσει λάστιχο…
Για να μη σε πιάσει λάστιχο πρέπει τα ελαστικά σου να είναι σωστά φουσκωμένα, σε καλή κατάσταση και το ίδιο και οι σαμπρέλες σου. Επίσης να αποφεύγεις να περνάς από σημεία με σπασμένα γυαλιά ή άλλα αντικείμενα που πιθανό είναι να σου κάνουν ζημιά. Αν τα λάστιχα είναι σωστά φουσκωμένα και σε καλή κατάσταση, το λάστιχο δεν σκάει!

6. Ακολούθησε τον ΚΟΚ.
Ξέρουμε τι λέγεται για τους ποδηλάτες. Λες και οι οδηγοί ταξί, μηχανών και φορτηγών είναι… κύριοι. Να ακολουθείς πιστά τους κανόνες του ΚΟΚ κι αν δεν τους γνωρίζεις να φροντίσεις να τους μάθεις. Ισχύουν οι ίδιοι και για το ποδήλατο! Σταματάμε σε STOP, σε κόκκινα και όταν έχει προτεραιότητα ο άλλος. Οδηγούμε δεξιά αλλά όχι “πάνω στην υδροροή” και αποφεύγουμε τα προσπεράσματα.
Δεν οδηγούμε σε πεζοδρόμιο – αν υπάρξει τέτοια ανάγκη κατεβαίνουμε από το ποδήλατο και το σπρώχνουμε.
Στους πεζόδρομους – αν δεν έχουν μεγάλη κίνηση πεζών, οπότε κατεβαίνουμε από το ποδήλατο – κινούμαστε με ταχύτητα πεζού!

7. Κατανόησε τη θέση σου στο δρόμο.
Στο δρόμο θα βρεθείς μαζί με άλλα ποδήλατα, με αυτοκίνητα, με λεωφορεία ή πεζούς στον πεζόδρομο. Δικαιούστε να βρίσκεστε εκεί, όπως δικαιούνται να βρίσκονται και οι υπόλοιποι. Διεκδικήστε το χώρο σας και επιτρέψτε στους άλλους να κινούνται το ίδιο άνετα και με ασφάλεια.

8. Το καθρεφτάκι μου…
Δεν υπάρχει πιο άχρηστο αξεσουάρ στο ποδήλατο από το καθρεφτάκι… Μάθε να γυρίζεις τακτικά το κεφάλι και να κοιτάς πάνω από τον ώμο. Μόνο τότε έχεις εικόνα τι γίνεται πίσω. Και πρέπει να έχεις! Μην εμπιστεύεσαι το καθρεφτάκι και τελικά, πέτα το – εκτός κι αν το θέλεις να φτιάχνεις το μαλλί ή το μακιγιάζ. Για ασφάλεια πάντως, δεν κάνει!

9. Φρόντισε να είσαι ορατός.
Το να κυκλοφορείς χωρίς καλής ποιότητας φωτάκια, εμπρός πίσω όταν πέφτει το φως, το θεωρούμε επιεικώς βλακεία – άρα δεν θα το συζητήσουμε καν. Όμως, επειδή ο όγκος σου στο χώρο είναι μικρός, πρέπει τα άλλα οχήματα να σε βλέπουν “μέρα νύχτα”. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις “νεκρές γωνίες” των αυτοκινήτων, χρησιμοποίησε τακτικά το κουδουνάκι σου και φρόντισε κάποια στιγμή να σε έχουν δει στον καθρέφτη τους οι προπορευόμενοι.

Κάνε σήματα με τα χέρια όταν πρόκειται να αλλάξεις λωρίδα και να είσαι σίγουρος/η πως το όχημα που ακολουθεί σε έχει δει.

Προσοχή: τα φωτάκια δεν τα ψωνίζουμε με το… κιλό από το σούπερ μάρκετ. Είναι η ασφάλειά σου! Επένδυσε κάποια χρήματα σε δύο φωτάκια που να είναι ικανοποιητικά ώστε να σε βλέπουν τα άλλα οχήματα όταν πέσει το φως.