Skip to content
Home » Τα οφέλη της ποδηλασίας στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία

Τα οφέλη της ποδηλασίας στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε βαλθεί να σας πείσουμε ότι το ποδήλατο προσφέρει πολλά οφέλη και παρέχει λύσεις τόσο για το περιβάλλον, την οικονομία όσο και για την ψυχαγωγία μας.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μια άλλη πτυχή της ποδηλατοκίνησης που μας αφορά άμεσα, σε καθημερινό επίπεδο και μας κάνει να επιλέγουμε το ποδήλατο ξανά και ξανά: η ποδηλασία βελτιώνει αποδεδειγμένα την ψυχική μας υγεία και τη σωματική μας ευεξία. Με απλά λόγια, το ποδήλατο μάς κάνει να νιώθουμε καλά.

E ίναι μάλλον περιττό να αναφερθούμε εδώ στο πόσο η ψυχική μας υγεία βάλλεται στον σύγχρονο αστικό κόσμο. Η καθιστική μας ζωή, το άγχος των υποχρεώσεων, το στρες, η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά. 

Είναι συνθήκες οικείες που όμως δυσχεραίνουν ολιστικά τη ζωή μας και μάς εγκλωβίζουν σε έναν φαύλο κύκλο κακής σωματικής κατάστασης-ψυχικής ασθένειας-κακής ποιότητας ζωής.

Η ποδηλασία έχει να προσφέρει πολλές λύσεις ενάντια στις δυσκολίες αυτές, προσφέροντας ευεξία και υγεία στο σώμα και στο νου. Η ποδηλασία έχει αποδειχτεί – ναι, το λένε και άλλοι! – ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της ψυχολογίας, στην θετική ανάταση της ψυχής. Θα μου πείτε, προφανώς, αφού στο ποδήλατο, όπως και κατά τη διάρκεια κάθε άλλης μορφής άσκησης, παράγουμε σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ενδορφίνες, γενικά happy hormones, ορμόνες δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.

Πέρα από τις γνωστές θετικές επιρροές στην υγεία, εδώ θέλουμε να τονίσουμε και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου που βοηθούν τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην υγεία του νου:

  1. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου: όταν ποδηλατούμε βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να παράξει εγκεφαλικά κύτταρα. Τα προϊόντα της έρευνας αναδεικνύουν, επίσης, τη σχέση μεταξύ ποδηλασίας και πρόληψης ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκεφαλικό εκφυλισμό λόγω ηλικίας, όπως η άνια και το Άλτσχάιμερ.
  2. Συγχρόνως, η ποδηλασία μάς καλεί να βγούμε σε εξωτερικούς χώρους, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Επίσης, όσο κι αν το ποδήλατο φαίνεται να είναι μια μοναχική δραστηριότητα – μόνος κάνω πετάλι – μας δίνει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης, αφού πάντα μπορούμε να πάμε βόλτα με τους φίλους μας και να συνδεθούμε γύρω από τις κοινές μας ιστορίες και τα μέρη που έχουμε επισκεφτεί.
  3. Το ποδήλατο είναι μια μορφή άσκησης που είναι εύκολο να μπει στη ζωή μας. Είναι μια αερόβια άσκηση που επιβαρύνει ελάχιστα το σώμα μας, δηλαδή ιδανική και ασφαλής για πολύ κόσμο και για κάθε ηλικία. Συγχρόνως, αποτελώντας ένα γρήγορο και αξιόπιστο μέσο μετακίνησης, αναδεικνύεται ως μία «κρυφή» μορφή άσκησης, γίνεται, δηλαδή, κομμάτι της ζωής μας χωρίς να την παίρνουμε χαμπάρι!
  4. Για το τέλος θελήσαμε να κρατήσουμε αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα που μας προκαλεί η ποδηλασία: το λεγόμενο cyclinghigh (κατά το runner’shigh). Αναφερόμαστε εδώ σε αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα ψυχικής ανάτασης που νιώθουμε όταν κάνουμε ποδήλατο. Πολλοί τονίζουν και το ιδιαίτερο αίσθημα ελευθερίας, αυτοπεποίθησης και ευεξίας που αισθάνονται κατά την ποδηλασία. Θα λέγαμε, η αίσθηση του να νιώθεις ζωντανός. Το έχετε νιώσει; Με λόγια βέβαια, όσο ποιητικά κι αν το αποδώσουμε, δε θα φτάσουμε ποτέ κοντά σε αυτό που θέλουμε να σας περιγράψουμε. Γι’ αυτό και σας προτρέπουμε να το δοκιμάσετε οι ίδιοι. Σας το συστήνουμε με πολλή αγάπη.

Αν λοιπόν τα επιχειρήματα για ανάγκη βελτίωσης ποιότητας του αέρα και μείωσης της κυκλοφοριακής κίνησης, ο λόγος περί βιώσιμων επιλογών, και ό, τι άλλο συχνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης γύρω από το ποδήλατο δεν σας συγκινεί ιδιαίτερα, τότε κάνετε ποδήλατο για εσάς! Οι επιστήμονες υπόσχονται ότι θα σας αρέσει και ότι το σώμα σας θα το λατρέψει!

Εδώ σας αναφέρουμε τις πηγές μας, αν θέλετε να το ψάξετε περισσότερο. Ό, τι αναφέραμε παραπάνω ισχύει τόσο για τα παραδοσιακά ποδήλατα, όσο και για τα e-bikes.

https://psycnet.apa.org/record/2019-10151-001

https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013542

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796703001037

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110204130607.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388745/

Τηλέφωνο

(0030) 210 2016500

e-mail

info@citiesforcycling.gr

Διεύθυνση

Ψυχάρη 45, Αθήνα

Ακολουθήστε μας

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved