Η ΟΜΑΔΑ

trigono

ΟΡΑΜΑ

O ΜΚΟ “ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ” υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα και δημιουργεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με το ποδήλατο, ανάμεσα στις ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές πόλεις. Ο απώτερος σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της οικονομίας και η γενικότερη ενδυνάμωση της αισθητικής των ελληνικών πόλεων.

Σαν ενεργό μέλος της European Cyclists’ Federation από τον Ιούνιο του 2014 διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα όπως η πραγματοποίηση δράσεων, ακαδημαϊκών ερευνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φιλικά -ή και όχι- προσκείμενες προς το ποδήλατο πόλεις.

 

ΣΤΟΧΟΙ

Οι ειδικότεροι στόχοι του είναι:

 1. Η εκπαίδευση των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων σχετικά με το ποδήλατο, τη σωστή χρήση των υποδομών και τα οφέλη από τη χρήση του ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην σύγχρονη πόλη.
 2. Η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου ,όπως η ανέξοδη μετακίνηση, η μείωση των εξόδων για την υγεία, η άνετη στάθμευση, η εύκολη παράκαμψη κυκλοφοριακών εμποδίων κ.λπ.
 3. Η προώθηση της έρευνας σε θέματα σχετικά με το ποδήλατο.
 4. Η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου και σχετικά με την ανάγκη άμεσων και αυστηρών πολιτικών για την προώθηση αυτού.
 5. Η βελτίωση των συνθηκών στο οδικό περιβάλλον ώστε το ποδήλατο να χρησιμοποιείται με άνεση και ασφάλεια.
 6. Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η ποδηλατική βιομηχανία, η συναρμολόγηση, το λιανικό εμπόριο, η επισκευή, η διάθεση και οι υποδομές για το ποδήλατο.
 7. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών για την πόλη και την μετακίνηση.
 8. Η συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, τόσο ελληνικούς όσο και άλλων χωρών.
 9. Η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και κατ’ επέκταση η διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσιογνωμίας του ελληνικού τοπίου ώστε να είναι ελκυστικό για τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη γενικότερα.
 10. Η λειτουργία του ΜΚΟ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου στο διάλογο με τους πολίτες και την πολιτεία.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο απλός καθημερινός χρήστης ποδηλάτου, ο φανατικός χομπίστας ή ο αθλούμενος αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας για την προώθηση και την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις πόλεις αλλά και γενικώς. Είναι εκείνοι στους οποίους βασιζόμαστε για να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους. Η μεγάλη μας εμπειρία στους χώρους της επικοινωνίας και της ποδηλασίας αποτελούν εγγύηση για την ευαισθητοποίηση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας κοινού.

 

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ

Χωρίς την επιστημονική γνώση, η απλή αγάπη ή το ενδιαφέρον για βιώσιμες πόλεις ή για το ποδήλατο, δεν αρκούν. Η επιστημονική ομάδα του “Πόλεις για Ποδήλατο”, με τη μεγάλη της εμπειρία στο χώρο της δημιουργίας ποδηλατικών υποδομών, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα πως οι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Χωρίς τα… ποδήλατα, ποδηλασία δεν υπάρχει. Και το αντίθετο! Η ποδηλατική αγορά αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη σε δράσεις και ενέργειες καθώς ο τελικός μας στόχος είναι ο ίδιος: Περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους.

 

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

 • Σπύρος Παπαγεωργίου. Εκδότης του ποδηλατικού περιοδικού ΜΒΙΚΕ (από το 1999), Διευθυντής του Athens Bike Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (από το 2010) και ένας από τους ιδρυτές του ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο”.
  Έχει ασχοληθεί με το ποδήλατο σε όλες τις μορφές του: χόμπι, αθλητισμός, αστική μετακίνηση τα τελευταία 19 χρόνια και την τελευταία 5ετία ασχολείται ιδιαιτέρως με την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στις Ελληνικές πόλεις. Για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκε στενά με τον Δήμο Αθηναίων (από το 2014 ως το 2019) και το 2014 ανέλαβε ως συντονιστής τη διοργάνωση του European Mobility Week στην Αθήνα.
 • Θάνος Βλαστός. O Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος, είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Τοπογράφων Μηχ. – Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και ιδρυτής και υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας.
  Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, CES από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (Παρίσι), απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. και πολιτικός μηχανικός της Ecole Speciale des Travaux Publics του Παρισιού. Διδάσκει επίσης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ε.Μ.Π. και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιεύσει σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για δημόσιους φορείς στην Ελλάδα.
  Το βασικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός του είναι ο τομέας της Βιώσιμης Κινητικότητας και συγκεκριμένα ο σχεδιασμός πολιτικών για την προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, του ποδηλάτου και του περπατήματος και για την αναβάθμιση των ποιοτήτων του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Είναι συγγραφέας οκτώ σχετικών βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από υπεύθυνες θέσεις για τεχνικά θέματα της ειδικότητάς του σε διεθνείς φορείς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων όπως ο ΟΟΣΑ, Eurocities, Car Free Cities κ.λπ.
 • Βασίλης Τσιρίκος. Πτυχιούχος στην Διοίκηση επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Διετέλεσε υπεύθυνος λογαριασμών σε εταιρίες Marketing&Διαφήμισης.
  Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΕ, οικογενειακή εταιρία, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία ποδηλάτων, μια από τις παλιότερες και πλέον αναγνωρισμένες εταιρίες του χώρου.

 

SaveSave