Skip to content
Home » Πώς κλειδώνω το ποδήλατό μου;

Πώς κλειδώνω το ποδήλατό μου;

  • CFC 

Είναι γεγονός πως ό,τι μπορεί να κλαπεί, μπορεί να κλαπεί… Οι πιθανότητες όμως μπορούν να μειωθούν σημαντικά αν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Αν υπάρχουν σωστά σχεδιασμένες θέσεις στάθμευσης
  • Αν οι θέσεις στάθμευσης είναι τοποθετημένες σε σημείο φωτεινό, με κίνηση περαστικών και, ιδανικά, κάμερες
  • Αν η κλειδαριά είναι καλής ποιότητας
  • Αν το κλείδωμα γίνει σωστά

Τα παραπάνω σκεφτήκαμε και, ως χρήστες ποδηλάτου, επιλέξαμε σημεία στα οποία κι εμείς οι ίδιοι θα αφήναμε τα ποδήλατά μας. Στους περισσότερους χώρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι θέσεις είναι εσωτερικές και σε εκείνα που δεν είναι, είναι σε σημεία με αρκετή κίνηση περαστικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Πρέπει να υπάρχουν σωστά σχεδιασμένες θέσεις στάθμευσης
Για το πρόγραμμα «Με το ποδήλατο στην ιστορία και την Τέχνη» επιλέξαμε μια λίγο πιο «στυλάτη» παραλλαγή των θέσεων στάθμευσης τύπου «Sheffield» που θεωρούνται οι πιο απλές και πρακτικές ταυτόχρονα.
Οι θέσεις δεν είναι πακτωμένες αλλά βιδωμένες, κάτι που κάποιοι θα βιαστούν να κατακρίνουν αλλά υπάρχουν περιορισμοί που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε – καταρχάς πρέπει να είναι αφαιρούμενες (για διάφορους πρακτικούς λόγους, αυτό στην πορεία μπορεί να αλλάξει) κι έπειτα, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να τις ξεβιδώσει για να βγάλει την κλειδαριά χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Άρα, σε επίπεδο επιλογής θέσεις είμαστε οκ.

Οι θέσεις στάθμευσης πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο φωτεινό και με κίνηση
Όπως είπαμε και πριν, όπου δεν είναι εσωτερικά τοποθετημένες – όπως στο Πειραιώς 138, Δημοτική Πινακοθήκη Κυψέλης, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα κα – είναι τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία, με κίνηση περαστικών ή όπου υπάρχουν κάμερες.
Προσπαθήστε, αν είναι δυνατόν, κάποιος να σας δει να αφήνετε και να δένετε το ποδήλατό σας – ένας φύλακας, κάποιος εργαζόμενος, κάποιος που μπορεί να πίνει καφέ σε διπλανό καφέ. Με λίγα λόγια, να μην περάσετε απαρατήρητοι.

Η κλειδαριά να είναι καλής ποιότητας

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το φροντίσετε εσείς! Επενδύστε σε μια κλειδαριά που θα κάνει σίγουρα πάνω από 60 ευρώ. Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες: οι λεγόμενες U Lock ή πέταλο, οι διπλωτές και οι «αλυσίδες». Οι πρώτες είναι οι πιο ασφαλείς αλλά και πιο βαριές και δύσχρηστες.
Οι δεύτερες είναι οι πιο πρακτικές και αρκετά ασφαλείς και οι τρίτες οι λιγότερο ασφαλείς, εκτός αν επενδύσετε αρκετά χρήματα – αλλά οι πιο πρακτικές.
Εμπιστευτείτε μια γνωστή εταιρεία και διαβάστε κριτικές πριν αγοράσετε.

Το κλείδωμα πρέπει να γίνεται σωστά

Ασφαλίζουμε πάντα το πλαίσιο και τον πίσω τροχό, ποτέ τον μπροστινό – που αφαιρείται εύκολα. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε δύο κλειδαριές ή μία κλειδαριά κι ένα συρματόσχοινο (που αποτελεί πιο ελαφριά λύση).
Καλό είναι όταν δένετε το ποδήλατο να μην «κρέμεται» η κλειδαριά, να μην είναι δηλαδή πολύ μακριά γιατί έτσι είναι ευκολότερο να κοπεί.
Επίσης φροντίστε η κλειδαριά – ό,τι τύπου κι αν είναι – να μην ακουμπά στο έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει το να την σπάσει ο επίδοξος κλέφτης και αποφύγετε να δένετε τον οριζόντιο σωλήνα (επειδή είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιος μοχλό και να την σπάσει).

Φροντίστε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να φτάσει κάποιος στην κλειδαριά (να είναι κοντά στα πετάλια, γυρισμένη προς τα μέσα, να είναι μικρή η απόσταση ανάμεσα στο σημείο πρόσδεσης. Αν κάνετε μερικά ή όλα από τα παραπάνω, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως θα ξαναβρείτε το ποδήλατο εκεί ακριβώς που το αφήσατε.

Τηλέφωνο

(0030) 210 2016500

e-mail

info@citiesforcycling.gr

Διεύθυνση

Ψυχάρη 45, Αθήνα

Ακολουθήστε μας

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved