Skip to content
Home » ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • CFC 

Ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο project του Cities For Cycling

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το ερώτημα πώς αναπτύσσεις το ποδήλατο σε μια πόλη σαν την Αθήνα – αφιλόξενη συχνά αλλά και γεμάτη κρυφές ομορφιές – μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες και συζητήσεις, ένα νέο, μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ξεκινά.

Πρόκειται για το “Στις γειτονιές της Αθήνας με το ποδήλατο” ένα σχέδιο που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα πλάνα του οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο” (Cities For Cycling) και επιτέλους τώρα, με την συνδιοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, αρχίζει να υλοποιείται.

Η ιδέα είναι απλή: Οι συνεργάτες του “Πόλεις για Ποδήλατο” σε συνεργασία με τους οικοδεσπότες της κάθε εκδήλωσης – την Δημοτική Κοινότητα – επιλέγουν μια φιλική προς το ποδήλατο διαδρομή, με στόχο να αναδείξουν πως οι κοντινές μετακινήσεις σε επίπεδο γειτονιάς ή κοινότητας αν θέλετε, μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα με το ποδήλατο.

dscf7124

Η διαδρομή είναι συνήθως γύρω στα 5 χιλιόμετρα, με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές, καταρρίπτοντας εντελώς το επιχείρημα πως το πρόβλημα για να κάνει κάποιος ποδήλατο στην Αθήνα είναι οι… ανηφόρες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Aθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  στηρίζει την εκδήλωση τόσο με την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού του όσο και με υλικό εξοπλισμό ενώ φροντίζει μέσω των συνεργατών του για να επικοινωνηθεί στα αθλητικά κέντρα και στα μέσα του. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία των εθελοντών του ΟΠΑΝΔΑ σε καίρια σημεία της διαδρομής.

dscf7174

Ξεκινήσαμε από την 4η Δημοτική Κοινότητα
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πλατεία Πέτρουλα, δίπλα στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της 4ης Δημοτικής Κοινότητας. Παρούσα φυσικά η Πρόεδρος της 4ης Κοινότητας, η κα Μανωλιουδάκη, ενώ η γραμματέας της κοινότητας η κα Αθηνά Γιαννοπούλου συμμετείχε στη βόλτα όχι μόνο σε οργανωτικό επίπεδο αλλά και ενεργά με το ποδήλατό της, εκείνη και τα παιδιά της.

Η βόλτα ξεκίνησε από την Πλατεία Πέτρουλα, πέρασε από τον εκπληκτικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος για να συνεχίσει δίπλα από το Καπνεργοστάσιο με κατεύθυνση τον λόφο του Κολωνού.

Χαμηλή δόμηση, φαρδείς δρόμοι, αρκετό πράσινο, ατμόσφαιρα γειτονιάς ήταν τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής άγνωστης σε πολλούς. Πρώτο συμπέρασμα, το γεγονός πως μια διαδρομή φαινομενικά “μεγάλη”, περίπου 5 χιλιόμετρα, ήταν εξαιρετικά εύκολο και γρήγορο να καλυφθεί με το ποδήλατο καθώς η βόλτα διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Παρούσα σε όλη τη διάρκεια της βόλτας η Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, η οποία διευκόλυνε σημαντικά την εκδήλωση προσφέροντας απόλυτη ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Την διαδρομή ακολουθούσε ομάδα Σαμαρειτών του ΕΕΣ με ποδήλατα.

Τη διαδρομή οδηγούσαν συνεργάτες του MBike, οι οποίοι είχαν αναλάβει και το ρόλο της “σκούπας” που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί.

Στον χώρο της εκκίνησης, στο αθλητικό κέντρο της Πλατείας Πέτρουλα, υπήρχε το περίπτερο της Cyta απ’ όπου οι συνεργάτες της εταιρείας ενημέρωναν για τις προσφορές της Cyta ενώ στο περίπτερο της εταιρείας Tsirikos Bikes, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα είδη των ποδηλάτων μέσα από μια σειρά ενδεικτικών μοντέλων της Ideal, σε ολες τις κατηγορίες ποδηλάτων – πόλης, δρόμου, βουνού και ηλεκτρικό.

afisa_geitonies_3-outline

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στην 3η Δημοτική Κοινότητα
Η επόμενή μας βόλτα θα είναι στην 3η κοινότητα και θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε το Θησείο, τα Πετράλωνα και το Γκάζι, μέσα από μια διαδρομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος της 3ης κοινότητας, ο κ. Μωραϊτάκης έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή της επόμενης βόλτας που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος της Πειραιώς, μπροστά από το Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (δίπλα στην είσοδο του Κεραμεικού).

Η ώρα συνάντησης είναι 10:30 προκειμένου η βόλτα να ξεκινήσει περίπου στις 10:45.dscf7188