Skip to content

Η Ομάδα μας

ΟΡΑΜΑ

O ΜΚΟ “ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ” υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα και δημιουργεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με το ποδήλατο, ανάμεσα στις ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο απώτερος σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της οικονομίας και η γενικότερη ενδυνάμωση της αισθητικής των ελληνικών πόλεων.

Σαν ενεργό μέλος της European Cyclists’ Federation από τον Ιούνιο του 2014 διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα όπως η πραγματοποίηση δράσεων, ακαδημαϊκών ερευνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φιλικά -ή και όχι- προσκείμενες προς το ποδήλατο πόλεις.

ΣΤΟΧΟΙ

 • Η εκπαίδευση των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων σχετικά με το ποδήλατο, τη σωστή χρήση των υποδομών και τα οφέλη από τη χρήση του ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην σύγχρονη πόλη.
 • Η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου, όπως η ανέξοδη μετακίνηση, η μείωση των εξόδων για την υγεία, η άνετη στάθμευση, η εύκολη παράκαμψη κυκλοφοριακών εμποδίων κ.λπ.
 • Η προώθηση της έρευνας σε θέματα σχετικά με το ποδήλατο.
 • Η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου και σχετικά με την ανάγκη άμεσων και αυστηρών πολιτικών για την προώθηση αυτού.
 • Η βελτίωση των συνθηκών στο οδικό περιβάλλον ώστε το ποδήλατο να χρησιμοποιείται με άνεση και ασφάλεια.
 • Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η ποδηλατική βιομηχανία, η συναρμολόγηση, το λιανικό εμπόριο, η επισκευή, η διάθεση και οι υποδομές για το ποδήλατο.
 • Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών για την πόλη και την μετακίνηση.
 • Η συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, τόσο ελληνικούς όσο και άλλων χωρών.
 • Η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και κατ’ επέκταση η διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσιογνωμίας του ελληνικού τοπίου ώστε να είναι ελκυστικό για τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη γενικότερα.
 • Η λειτουργία του ΜΚΟ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου στο διάλογο με τους πολίτες και την πολιτεία.
 • ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Ο απλός καθημερινός χρήστης ποδηλάτου, ο φανατικός χομπίστας ή ο αθλούμενος αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας για την προώθηση και την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις πόλεις αλλά και γενικώς. Είναι εκείνοι στους οποίους βασιζόμαστε για να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους. Η μεγάλη μας εμπειρία στους χώρους της επικοινωνίας και της ποδηλασίας αποτελούν εγγύηση για την ευαισθητοποίηση μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας κοινού.

  EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ

  Χωρίς την επιστημονική γνώση, η απλή αγάπη ή το ενδιαφέρον για βιώσιμες πόλεις ή για το ποδήλατο, δεν αρκούν. Η επιστημονική ομάδα του “Πόλεις για Ποδήλατο”, με τη μεγάλη της εμπειρία στο χώρο της δημιουργίας ποδηλατικών υποδομών, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα πως οι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν.

  ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

  Χωρίς τα… ποδήλατα, ποδηλασία δεν υπάρχει. Και το αντίθετο! Η ποδηλατική αγορά αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη σε δράσεις και ενέργειες καθώς ο τελικός μας στόχος είναι ο ίδιος: Περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους.

  Σπύρος Παπαγεωργίου

  Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τον χώρο του ποδηλάτου σε όλες τις μορφές του – αθλητική, τουριστική, ως μέσου μετακίνησης – και επαγγελματικά από το 1999, με την έκδοση του ΜΒike, του πρώτου μηνιαίου περιοδικού ποδηλάτου στην Ελλάδα και στη συνέχεια της πρώτης κλαδικής έκθεσης για το ποδήλατο, του Athens Bike Festival.

  Από το 2013, παράλληλα με τις δραστηριότητες του ΜΒike, που πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα επικοινωνίας για το ποδήλατο στην Ελλάδα και τον διοργανωτή ποδηλατικών event, δημιούργησε τον ΜΚΟ «Cities for Cycling», μέλος της European Cyclists Federation με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

  Το προσωπικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ποδήλατο ως μέσου εναλλακτικής μετακίνησης στις σύγχρονες πόλεις, στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού και στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων προς αυτή την κατεύθυνση.

  Βασίλης Τσιρίκος

  Πτυχιούχος στην Διοίκηση επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

  Διετέλεσε υπεύθυνος λογαριασμών σε εταιρίες Marketing & Διαφήμισης.

  Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΣΙΡΙΚΟΣ ΑΕ, οικογενειακή εταιρία, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία ποδηλάτων, μια από τις παλιότερες και πλέον αναγνωρισμένες εταιρίες του χώρου.

  Γιώργος Στάθης

  Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εφαρμοσμένων Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης και Απόφοιτος Διοίκησης επιχειρήσεων – Ναυτιλιακών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και βελτίωσης της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις.

  Πολιτική-Κοινωνική Δράση
  1990-2010: Εκλέγεται  σε όλες τις αυτοδιοίκητές εκλογές Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου  Αθηναίων (3ο Δημοτικό Διαμέρισμα).
  1996-2010:
  Εκλέγεται ανελλιπώς μετά τις εκάστοτε αυτοδιοίκητές εκλογές, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων.
  Έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων. 
  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθήνα 9,84 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων.
  2001
  2023
  Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων – Γκάζι». (Ανώνυμης εταιρίας προστασίας και ανάδειξης βιομηχανικού και αρχαιολογικού πάρκου Αθηνών). Μέλος της Association of European Journalists.
  2011
  σήμερα
  Μέλος της Διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΣΣ με αρμοδιότητα τη λειτουργία του γραφείου ενημέρωσης-τύπου και την εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωση.

  Έφη Τριανταφυλλίδου

  Πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας & Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο Paris IX- Dauphine, ασχολείται επαγγελματικά με την διοργάνωση φεστιβάλ και events, από το 2000.

  Τα τελευταία 5 χρόνια, συνεργάζεται ως project manager, με τον οργανισμό “Πόλεις για Ποδήλατο” για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και της βιώσιμης κινητικότητας. Είναι πιστοποιημένη Eurovelo Inspector από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατιστών – European Cyclists’ Federation (ECF).

  Τηλέφωνο

  (0030) 210 2016500

  e-mail

  info@citiesforcycling.gr

  Διεύθυνση

  Ψυχάρη 45, Αθήνα

  Ακολουθήστε μας

  © Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved