Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;

  • CFC 

Το ”Afghan Cycles” είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους αφιερωμένο στην εθνική ομάδα ποδηλασίας γυναικών του Αφγανιστάν.

”Το ποδήλατο έχει προσφέρει περισσότερα από οτιδήποτε άλλο στην ανεξαρτητοποίηση των γυναικών στο Αφγανιστάν. Δίνει στις γυναίκες ένα αίσθημα ελευθερίας και αυτοδυναμίας. Τη στιγμή που ανεβαίνει στην σέλα της και μέχρι να κατέβει γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τη βλάψει κανένας.”

Η περιγραφή αυτή αρμόζει όσο τίποτα στην εικόνα του σημερινού Αφγανιστάν. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις πρώτες γυναίκες που οδηγούν ποδήλατα στη χώρα, σπάζοντας αργά και δυναμικά τα κοινωνικά και φυλετικά εμπόδια, και εντοπίζει 4 από τις 12 ποδηλάτισσες τις οποίες και ακολουθεί στη ζωή τους μαζί και μακριά από το ποδήλατο τους.

Από την προπόνηση που πραγματοποιούν σε επικίνδυνους αυτοκινητοδρόμους φορτηγών μέχρι την καθημερινότητα τους στο Καμπούλ, το ντοκιμαντέρ μοιράζεται την ιστορία αυτών των γενναίων και παθιασμένων νεαρών γυναικών που αισθάνονται ελεύθερες όταν βρίσκονται στο ποδήλατο τους σε μια κατά τα άλλα καταπιεστική κουλτούρα.

Για να κατανοήσουν οι συντελεστές την καταπιεστική νοοτροπία, μέσα στην οποία ξεχωρίζουν οι γυναίκες αυτές, επικοινώνησαν με το μέλος του Κοινοβουλίου Fawzia Koofi. Η κ. Koofi μιλάει για τις συνθήκες ζωής των γυναικών στο Αφγανιστάν, καθώς και τα πολιτισμικά οφέλη των γυναικών που συμμετέχουν στον αθλητισμό. Επικοινώνησαν επίσης με την Heather Barr, εκπρόσωπο της οργάνωσης Human Rights Watch, η οποία έχει εργαστεί σε γυναικείες φυλακές όλης της χώρας ως εμπειρογνώμονας των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν και ο προπονητής της ομάδας ποδηλασίας, οι οποίοι εξηγούν πώς δημιουργήθηκε η ομάδα και ποιοι είναι οι στόχοι τους για την γυναικεία ποδηλασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ δειτε ΕΔΩ
ΠΗΓΗ