Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • CFC 

danish_cycling_federation5

Όταν ήμουν παιδί, το ποδήλατο μου ήταν το όχημα που μου έδινε ελευθερία να κινηθώ γρήγορα, εύκολα και διασκεδαστικά, και το κυριότερο μου έδινε την αίσθηση της ανεξαρτησίας από τους γονείς μου. Δεν είχα ανάγκη κανέναν να με οδηγήσει στο σπίτι ενός φίλου ή στο σχολείο, απλά ανέβαινα στο ποδήλατο μου και οδηγούσα μόνος μου προς όποια κατεύθυνση ήθελα! Η αλήθεια είναι ότι η παιδική μου ηλικία δεν διέφερε πολύ από οποιοδήποτε άλλο παιδί στην Δανία.

danish_cycling_federation2

Όπως ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουν, η Δανία έχει μια πολύ δυναμική ποδηλατική κουλτούρα. Στην Κοπεγχάγη θα παρατηρήσετε ότι παραπάνω από το 41% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατα – κάθε μέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ιδιαίτερη ποδηλατική κουλτούρα των παιδιών στην Δανία είναι  ο πιο σημαντικός παράγοντας προώθησης και ανάπτυξης της βιώσιμης κινητικότητας. Μιας κινητικότητας που συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, της μείωσης των εκπομπών του CO2, του θορύβου και της μόλυνσης. Συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν στο δρόμο, αντί να βρίσκονται κλειδωμένοι πίσω από ένα παράθυρο αυτοκινήτου.

danish_cycling_federation4

Συχνά παρευρίσκομαι σε ομιλίες και συνέδρια στο εξωτερικό για να μεταδώσω την ποδηλατική κουλτούρα της Δανίας ώστε να βελτιωθούν οι τοπικές πολιτικές για την ανάπτυξη του ποδηλάτου.

Πάντα ξεκινάω με την εξής φράση: ξεκινήστε από τα παιδιά.

Εάν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε ποδηλατικές διαδρομές στα σχολεία, εάν δημιουργήσετε ποδηλατικά φιλικές γειτονιές και δίκτυα ποδηλατοδρόμων που τις ενώνουν…τότε σε 20 χρόνια από τώρα θα έχετε μια νέα γενιά ποδηλατών και ένα δυναμικό δίκτυο ποδηλατικών υποδομών.

danish_cycling_federation1

Τέλος, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που ποδηλατούν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, είναι πιο χαρούμενα, πιο υγιή, πιο κοινωνικά και πιο ανεξάρτητα. Μπορούν να αντιμετωπίζουν το στρες και συγκεντρώνονται καλύτερα.

Λοιπόν, άραγε η περιγραφή αυτή εκπροσωπεί την προσωπικότητα των παιδιών που θέλουμε; Αν ναι, ωθήστε αυτά τα παιδιά στην ποδηλασία!

 

All photos courtesy of Danish Cyclists’ Federation

Ο Klaus Bondam είναι ο CEO της Danish Cyclists’ Federation και μέλος του Cycling Embassy of Denmark

ΠΗΓΗ: http://gehlarchitects.com/blog/cycling-klaus-bondam/