Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τις κλοπές ποδηλάτων

Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τις κλοπές ποδηλάτων

  • admin 

Η κυβέρνηση της περιοχής των Βρυξελλών θα αντιμετωπίσει τις κλοπές ποδηλάτων με ένα νέο σχέδιο δράσης

Από την: Ellen Van Wingerden
Πηγή : Belga

Η Υπουργός Κινητικότητας της κυβέρνησης της περιοχής των Βρυξελλών, Elke Van den Brandt, ρίχνεται στη μάχη κατά των κλοπών ποδηλάτων με ένα νέο σχέδιο δράσης. Φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, περισσότεροι αστυνομικοί με ποδήλατο, όπως επίσης ποδήλατα «παγίδας» αποτελούν μέρος του νέου σχεδίου δράσης με σκοπό να τριπλασιαστεί ο αριθμός ποδηλατών στις Βρυξέλλες μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2019 έγιναν 4.391 καταγγελίες για κλοπές ποδηλάτων στην Περιφέρεια Βρυξελλών. Μια αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2018. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου γιατί εκτιμάται ότι μόνο το ένα τρίτο των κλοπών καταγγέλλεται . Είναι πιθανόν το σύνολο να φτάνει στις 15.000 κλοπές. Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κλοπών ποδηλάτων. Στις αρχές του 2021 η κυβέρνηση της περιοχής των Βρυξελλών ενέκρινε το Γενικό Σχέδιο για τη Στάθμευση Ποδηλάτων με την ελπίδα να προλάβει να το εφαρμόσει φέτος τόσο το parking.brussels όσο και η Brussel Mobiliteit (Κινητικότητα Βρυξελλών). Χρειάζονται περισσότεροι φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, όπως επίσης κάγκελα ασφαλείας και υποστήριξη των δήμων.

Στον αγώνα κατά των οργανωμένων κλοπών θα μπουν και κάποια πιλοτικά προγράμματα με πχ ποδήλατα παγίδας ή συστήματα ανίχνευσης ιδιωτικών ποδηλάτων. Στα hotspots θα υπάρχει πιο εντατική παρακολούθηση και το σχέδιο απαιτεί να υπάρχει σε κάθε ζώνη αστυνόμευσης τουλάχιστον έναν αστυνομικό με ποδήλατο. Θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για τεχνογνωσία και αξιολόγηση και κάθε τριετία θα γίνεται μια έρευνα που αφορά τις κλοπές ποδηλάτων. Η πρώτη έρευνα προγραμματίστηκε για φέτος. Για μια πιο ισχυρή αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυβέρνηση υπολογίζει και στην βοήθεια της κοινότητας των ποδηλατών.

H Cyclo vwz (μια επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας που προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου στις Βρυξέλλες) θα ανακυκλώνει παρατημένα ποδήλατα και ο αριθμός καταχωρήσεων στην πλατφόρμα mybike.brussels πρέπει να αυξηθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 20.000 καταχωρήσεις, δλδ μόνο 5% του συνόλου των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες. Τέλος, θα ακολουθήσουν τακτικά εκστρατείες ευαισθητοποίησης που θα αναδείξουν το πρόβλημα.