Skip to content
Home » Πρωτο Athens Bike Weekend: δυο μερες γεματες ποδηλατο

Πρωτο Athens Bike Weekend: δυο μερες γεματες ποδηλατο

  • CFC 

Η Αθήνα γεμίζει ποδήλατα

Για eνα Σαββατοκyριακο, στις 16-17 Απριλiου, η Αθhνα ζει στο ρυθμo του ποδηλaτου, σε μια διοργaνωση που στόχος μας εiναι να γiνει θεσμoς για την πoλη.

Πηγή: MBike
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου / MBike

Το ζήσαμε κι αυτό. Ένα ανοιξιάτικο event για το ποδήλατο, στην καρδιά της πόλης – στην πλατεία Συντάγματος – με στόχο από τη μια την ευαισθητοποίηση του κοινού στο ποδήλατο και από την άλλη, την επίσπευση της ένταξης του ποδηλάτου στην Αθήνα.

Η ιδέα ήταν απλή: Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στο ποδήλατο. Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Χρήστος Τεντόμας και όλη η ομάδα του τμήματος αθλητισμού, αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα με αγάπη και ενδιαφέρον και όλοι μαζί καταφέραμε να διοργανώσουμε το πρώτο Athens Bike Weekend που υλοποιήθηκε παράλληλα με τον 23ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας.

Για δυο μέρες η Πλατεία Συντάγματος, η εμβληματική πλατεία της πόλης, γέμισε ποδήλατα, δράσεις για το ποδήλατο και επισκέπτες και περαστικούς που χαμογελούσαν είτε συμμετέχοντας σε κάποιο από τα παιχνίδια ή απλώς κάνοντας λίγο ποδήλατο στους ειδικούς χώρους test rides που βρίσκονταν στην πλατεία.

IMG_7869

IMG_7295

Πίστες για ενήλικες, για παιδιά αλλά και ειδικός χώρος για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Στον ίδιο χώρο, στην Πλατεία Συντάγματος, υπήρχε μια mini Expo, με παρουσίαση αρκετών σύγχρονων μοντέλων ποδηλάτων από τις ίδιες τις εισαγωγικές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονταν εκεί για να μιλήσουν με τους επισκέπτες και να τους ενημερώσουν για τα είδη των ποδηλάτων και τα χαρακτηριστικά τους.

IMG_7543

 

23oς Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας

IMG_8139

Από νωρίς την Κυριακή 17 Απριλίου, η πλατεία άρχισε να γεμίζει ποδήλατα. Γύρω στις 9 – σε αναμονή της εκκίνησης – αρκετές χιλιάδες χαρούμενα πρόσωπα περιφέρονταν με τα ποδήλατά τους και ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν να απολαύσουν μια Αθήνα διαφορετική. Μια Αθήνα ήρεμη, ήσυχη, ανθρώπινη, απολαυστική.

Με υπόκρουση τις κεφάτες μουσικές του Pepper 966 και τις αγαπημένες φωνές των παραγωγών του, η διάθεση ανέβαινε περισσότερο. Ο Pepper 966 μετέδιδε ζωντανά από την Πλατεία Συντάγματος και η ατμόσφαιρα του Ποδηλατικού Γύρου μεταδιδόταν σε όλη την πόλη.

Η εκκίνηση δόθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και η πολύχρωμη “παρέα” των πάνω από 10.000 ποδηλατών ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης.

IMG_8340

Η διαδρομή προσεχτικά επιλεγμένη, με ελάχιστες κλίσεις και μια ιδιαιτερότητα φέτος: κατέβαινε κάτω από την οδό Πατησίων, μέσω της Ιουλιανού και περνούσε από τη Λιοσίων, τη Μάρνη, την πλατεία Καραϊσκάκη, τον Κεραμικό για να επιστρέψει στην Ομόνοια και μέσω της Σταδίου να τερματίσει στο Σύνταγμα.

Οι χιλιάδες των συμμετεχόντων είχαν την ευκαιρία να δουν και μια άλλη πλευρά της Αθήνας, πιο “σκοτεινή” αλλά πέρα για πέρα αληθινή. Μας εντυπωσίασαν τα εκατοντάδες παιδιά αλλά και οι ενήλικες, των πιο φτωχών, λιγότερο προνομιούχων οικογενειών, που κάθονταν στα πεζοδρόμια και χαμογελούσαν βλέποντας την πολύχρωμη πομπή να διασχίζει τις γειτονιές τους.

Τα συμπεράσματα

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της εποχής που ζούμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, οι πολίτες εκείνοι που ήδη έχουν εντάξει το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους ή είναι έτοιμοι να το κάνουν είναι αρκετές χιλιάδες. Αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις – δηλαδή ασφάλεια στους δρόμους με τη μορφή υποδομών – χιλιάδες καθημερινές μετακινήσεις θα γίνονταν με το ποδήλατο αντί για κάποιο μηχανοκίνητο μέσο. Τα οφέλη για την πόλη τεράστια: οικονομικά, περιβαλλοντικά, υγείας, ασφάλειας στους δρόμους. Τι μένει; Η απόφαση. Θα την πάρει κάποιος;

Ευτυχώς, δράσεις όπως αυτού του Σαββατοκύριακου – το Athens Bike Weekend και ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας – είναι εδώ για να μας θυμίζουν πως οι πολίτες θέλουν. Μπορούν όμως;

Expo Area
Expo Area
Expo Area
Expo Area

 

Ευχαριστίες…

Όταν δηλώνουμε – ως MBike – πως αγαπάμε το ποδήλατο, το εννοούμε. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα 17 χρόνια της λειτουργίας μας, προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε, να αναπτύσσουμε το ποδήλατο και να “τραβάμε μπροστά” την υπόθεση ποδήλατο στην Ελλάδα. Μοιράζουμε τεχνογνωσία, προσπαθούμε να αποτελούμε πηγή έμπνευσης και κάνουμε και πολλά ακόμη που δεν φαντάζεστε… Το Athens Bike Weekend ήταν ένα από αυτά. Και είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία του.

Όπως περήφανοι είμαστε και για τους συνεργάτες μας – προσωπικό και εταιρείες – που μας στήριξαν και πίστεψαν σε μας γιατί, χωρίς εκείνους, τίποτα δε θα είχε πραγματοποιηθεί. Από τον ποδηλατικό χώρο οι εταιρείες Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ, η Tsirikos Bikes, Molho Group, η εταιρεία Ζευς AEBE, η 1Mation, η Helma AE, η Κυκλοποδηλατική AEBE, η Smart, η εταιρεία Orient Bikes, η Easy Bikes βρέθηκαν εκεί τις δύο ημέρες τις διοργάνωσης για να στηρίξουν τις προσπάθειές μας για τη διάδοση του ποδηλάτου στην Ελλάδα.

Εκτός ποδηλάτου, εταιρείες μεγάλες όπως ο Ολυμπος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Φουντρίνκο, η Loreal αλλά και η Mini Σφακιανάκης, σκέφτηκαν πως το ποδήλατο αποτελεί ένα θαυμάσιο όχημα για τα προϊόντα τους και αποφάσισαν να το στηρίξουν. Και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Tranquini
Tranquini
Choco cool Service Center
Choco cool Service Center
Armani Code
Armani Code
Mini by Sfakianakis
Mini by Sfakianakis
Radler
Radler

 

Όλοι μαζί, ο καθένας από τη μεριά του και με τις δυνάμεις του, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας: να δούμε την Αθήνα γεμάτη ποδήλατα…

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, στο Athens Bike Festival στο γνωστό φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης και, ως τότε, συνεχίστε να κάνετε ποδήλατο γιατί… χαμογελάτε περισσότερο!

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.