Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » COP26: Εκστρατεία υπέρ του ποδηλάτου

COP26: Εκστρατεία υπέρ του ποδηλάτου

  • admin 

COP26: Εκστρατεία υπέρ του ποδηλάτου που υποστηρίζεται από 350 διεθνείς οργανώσεις στο πλαίσιο της Διακήρυξης Μεταφορών COP26

Μετάφραση κειμένου: Έφη Τριανταφυλλίδου

Από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής για την κλιματική αλλαγή – COP26.

Παγκόσμια εκστρατεία της ECF (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών), η οποία περιελάμβανε ανοιχτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στη διάσκεψη COP26, υπογεγραμμένη από 350 οργανισμούς από όλον τον κόσμο, βοήθησε να επιτευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, αναγνώριση της προσφοράς του ποδηλάτου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, και εντάχθηκε στην επίσημη Διακήρυξη Μεταφορών COP26, στις 10 Νοεμβρίου.

Τα προσχέδια της διακήρυξης αρχικά εστίαζαν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ απουσίαζαν παντελώς αναφορές στην ενεργή κινητικότητα, μια κατηγορία που περιλαμβάνει το ποδήλατο και το περπάτημα. Ένας διεθνής συνασπισμός 350 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών με επικεφαλής την ECF πέτυχε, όμως, ηγέτες και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν τη σημασία του ποδηλάτου στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η προσθήκη αυτή της τελευταίας στιγμής των «ενεργών μετακινήσεων» (περπάτημα και ποδήλατο) και των δημόσιων μεταφορών στη Διακήρυξη της Γλασκώβης με στόχο τη σταδιακή μετάβαση σε αυτοκίνητα και φορτηγά με 100% μηδενικές εκπομπές ρύπων, ήταν άμεσο αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών της ECF και των 349 συμμάχων της. Αν και η αναφορά στις «ενεργές μετακινήσεις» και τις δημόσιες συγκοινωνίες απέχει πολύ από ό,τι χρειάζεται ακόμη για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές και να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, είναι παρόλα αυτά μια σημαντική αναγνώριση που θα βασιστεί στο COP27 στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Η ανοιχτή επιστολή του συνασπισμού υπέρ του ποδηλάτου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου και κάλεσε τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στη διάσκεψη COP26 να ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την μείωση εκπομπών ρύπων από τις διεθνείς μεταφορές γρήγορα και σε μαζική κλίμακα. Ανάμεσα στους σημαντικότερους οργανισμούς που υπέγραψαν την επιστολή είναι: ECF, Institute for Transport and Development Policy (ITDP), PeopleForBikes, Union Cycliste Internationale (UCI), International Association of Public Transport (UITP), World Cycling Alliance (WCA) και Greenpeace, που εντάχθηκαν στην εκστρατεία για να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το ποδήλατο ως μία από τις καλύτερες και άμεσες λύσεις που έχουμε ήδη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Παγκοσμίως, ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 24% των άμεσων εκπομπών CO₂ από την καύση καυσίμων, με συντριπτικό το ποσοστό που προέρχεται από αυτοκίνητα, και αυτοί οι αριθμοί δεν μειώνονται. Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται γρήγορα, η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες για να αντικατασταθούν πλήρως τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κυκλοφορούν με ορυκτά καύσιμα από ηλεκτρικά οχήματα – μια λύση που δεν θα βοηθήσει στην επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Η ECF και οι σύμμαχοί της είναι πεπεισμένοι ότι το ποδήλατο αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας για μια στροφή προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Το ποδήλατο παράγει μηδενικές εκπομπές, έχει εκτεταμένες θετικές κοινωνικές επιπτώσεις και βασίζεται στην τεχνολογία που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμη σήμερα.

Οι 350 υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους να δεσμευτούν στην προώθηση του ποδηλάτου παγκοσμίως. Η επιστολή εστάλη στις κυβερνήσεις πριν από την COP26 και δημοσιοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Ο Jill Warren, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εκατοντάδες οργανισμοί από όλο τον κόσμο υπέγραψαν για να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανοιχτή επιστολή βοήθησε να πειστούν οι ηγέτες στο COP26 να συμπεριλάβουν την ενεργή κινητικότητα στη Διακήρυξη Μεταφορών. Η ECF θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τη δύναμη των κινημάτων υπέρ του ποδηλάτου για να ωθήσει τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων να υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο το ποδήλατο ως ουσιαστική λύση για την κλιματική κρίση».

Ο Henk Swarttouw, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, δήλωσε: «Η προσθήκη του περπατήματος και του ποδηλάτου στη Διακήρυξη Μεταφορών COP26 είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα. Σαν επόμενο βήμα, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκαν και να επενδύσουν σε σημαντική ενίσχυση του ποδηλάτου. Ο χρόνος τρέχει και οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη COP27 έχουν ήδη ξεκινήσει».

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις εδώ.