Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » Social Biking Challenge: Κάντε χιλιόμετρα για την Αθήνα!

Social Biking Challenge: Κάντε χιλιόμετρα για την Αθήνα!

  • admin 
social biking challenge 2019

Ποδηλατώ για την Αθήνα με το Social Biking Challenge

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το Social Biking Challenge, ένα project που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία σαν κοινωνική συνήθεια και αφορά όλη την Ευρώπη.

[dropcap]Η[/dropcap] δράση ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες, ως τις 6 Οκτωβρίου 2019 καθώς η έναρξη του Social Biking Challenge συνδυάζεται με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) που από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την παραγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης του Social Biking Challenge, Εθνικός Συντονιστής της οποίας για την Ελλάδα είναι ο οργανισμός “Πόλεις για Ποδήλατο”, σε συνεργασία με το MBike, είναι η αύξηση των χρηστών του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, και η δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού ποδηλατικού δικτύου.

social biking challenge 2019

Το να μπορέσει δηλαδή η κάθε πόλη – στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αθήνα – να δείξει πως οι κάτοικοί της είναι πρόθυμοι να ποδηλατίσουν στην πόλη και μάλιστα να συγκεντρώσουν έναν σημαντικό αριθμό χιλιομέτρων. Η κίνηση αυτή μπορεί στη συνέχεια και πάντα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για τη δημιουργία ποδηλατικών υποδομών.

Κάνουμε λοιπόν χιλιόμετρα για την Αθήνα για να αποδείξουμε πως στην Αθήνα είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν ποδήλατο!

Στην επίσημη έναρξη της ενέργειας για την Αθήνα, την Δευτέρα στις 16 Σεπτεμβρίου, 18.00 – 20.00, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το ενημερωτικό περίπτερο που θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το Social Biking. Εκεί, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συντονιστοί για την Ελλάδα, θα σας κατευθύνουν για τις λεπτομέρειες της δράσης, θα σας ενημερώσουν για τα δώρα αλλά και θα έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να συζητήσουμε, για τι άλλο; για ποδήλατο!

Πώς λειτουργεί;

Η δράση είναι απλή: Ο κάθε ενδιαφερόμενος κατεβάζει στο κινητό του μια δωρεάν εφαρμογή (Bike Prints), η οποία βρίσκεται διαθέσιμη και στο Google Play και στο Apple store, με την οποία καταγράφει κάθε φορά που ξεκινάει να κάνει ποδήλατο τα χιλιόμετρα που κάνει. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία του στην ιστοσελίδα https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/

Για τους ανήλικους, ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας θα πρέπει να κατεβάσει και να υπογράψει την ενημερωμένη συγκατάθεση του γονέα και να την επιστρέψει ηλεκτρονικά στον τοπικό διοργανωτή.

Eυρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 στο ΚΠΙΣΝ

 

Η δράση έχει τρεις διαφορετικές φάσεις

Στην πρώτη ο/η συμμετέχων/ουσα κερδίζει πόντους από τα χιλιόμετρα που έχει κάνει κάθε εβδομάδα. Στην δεύτερη φάση συνεργάζεται με κάποιον άλλον, που ή έχουν κάνει μαζί την ίδια διαδρομή ή την έχουν κάνει σε διαφορετικές στιγμές. Στην τρίτη φάση ο/η συμμετέχων/ουσα είναι μέρος ενός γκρουπ 4 ατόμων. Σε αυτή την περίπτωση δύο από το γκρουπ χρειάζεται είτε να έχουν κάνει την ίδια διαδρομή μαζί, είτε να την έχουν κάνει σε διαφορετική στιγμή.
Κάθε ποδηλάτης έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από τη δράση ανά πάσα στιγμή.

Η συμμετοχή των ποδηλατών στο challenge και η καταγραφή των χιλιομέτρων που διανύουν για την εργασία ή την ψυχαγωγία τους είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής σκηνικού στις σύγχρονες πόλεις όπου κυριαρχούν τα μηχανοκίνητα οχήματα και πλήττονται σοβαρά η δημόσια υγεία και το επίπεδο ζωής. Τα στατιστικά αποτελέσματα των επίσημων καταγραφών μέσω της ειδικής εφαρμογής (Bike Prints) θα χρησιμοποιηθούν αισίως για να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις σε φορείς που άπτονται θεμάτων υγείας, μεταφορών και μετακίνησης εντός αστικού περιβάλλοντος.

Εκτός των άλλων, και δώρα!

• 30 δώρα για τους 10 τυχερούς από κάθε κατηγορία που έχουν μαζέψει τα περισσότερα χιλιόμετρα.
• 7 δώρα για τους καλύτερους ποδηλάτες σε τοπικό επίπεδο.

Τα δώρα θα απονεμηθούν σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο κατάστημα Tsirikos Bikes την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 18:00

Περισσότερα για όλες τις δράσεις της εβδομάδας στην Αθήνα, δείτε εδώ