" Όταν κάνω ποδήλατο, ζω στον δικό μου, μικρό παράδεισο."
Μια φθινοπωρινή Δευτέρα του 2013, όταν τόλμησα για πρώτη φορά να βρεθώ στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στην εκκίνηση της βόλτας των ΑΓΙΩΝ, γνώρισα έναν σύγχρονο Τάλω, «απόγονο» του γιγάντιου μυθικού φύλακα της Κρήτης, που θεωρείται το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ.
Γιγάντιος κι ο Μανώλης στα μάτια μου, όχι μόνο για τις φυσικές αναλογίες του, ούτε επειδή η δουλειά του είναι σχετική με τα μικρο-ρομποτάκια της καθημερινότητάς μας, αλλά κυρίως για το γιγάντιο ηθικό του, που είναι το μοτέρ που κινεί το είναι του και ο σπινθήρας για ό,τι «υπεράνθρωπο» – για τα δικά μου δεδομένα – κάνει με το ποδήλατο!


Όμως, φίλε Μανώλη, στα βάθη της καρδιάς όλων όσων σε γνωρίσαμε περισσότερο άνθρωπο – ποδηλάτη παρά γίγαντα υπεραποστάσεων, να ξέρεις, πως παραμένεις ένα «κουκλάκι ζωγραφιστό»!
Θυμάσαι πότε ήταν η πρώτη φορά που έκανες ποδήλατο;
Τον Σεπτέμβριο του 2010.
Θυμάσαι το πρώτο σου ποδήλατο και την αφορμή που το απέκτησες;
Όταν ήμουν παιδί άλλαξα δύο τρία ποδήλατα τα οποία η οικογένεια μου τα χαρακτήριζε ως παιχνίδια, αγοράζαμε δηλαδή χωρίς να δίνουμε σημασία σε διαστάσεις, χρήση έτσι ώστε να πάρουμε το καλύτερο κτλ.
Επειδή και τα χρόνια ήταν διαφορετικά, υπήρχε ένα ποδήλατο και για μένα και για τον αδελφό μου. Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι το ποδήλατο που αγόρασα εγώ, μεγάλος πιά, και αυτό ήταν ένα τρεκινγκ off road για να πηγαινοέρχομαι στην δουλειά. Έπρεπε να καλύπτω μια απόσταση 1,5 χλμ και είχα πάντα μαζί μου δεύτερη μπλούζα γιατί έφτανα ‘’λούτσα’’ από τον ιδρώτα.
Έχεις κάποια δυνατή ποδηλατική ανάμνηση από τα παιδικά σου χρόνια;
Στο εξοχικό έπεσα σε μια κατηφόρα μέσα σε ένα νεροφάγωμα, με αποτέλεσμα να γδαρθώ σε μεγάλη έκταση στα χέρια και στα πόδια
Στο σήμερα, τι κάνεις συνήθως με το ποδήλατο;
Τα πάντα. Πηγαινοέρχομαι στην δουλειά. Στα πάρκα με τα παιδιά. Σε εκδηλώσεις ποδηλατοτουρισμού. Σε μεγάλες διοργανώσεις τύπου Ultra Endurance.
Με τι ασχολείσαι – κυρίως;
Είμαι πτυχιούχος σχολής πληροφορικής. Ασχολούμαι με την επίβλεψη-επιδιόρθωση δικτύων υπολογιστών. Μάλιστα από το 2022 έχω αναλάβει ως εξωτερικός συνεργάτης την εποπτεία για την ορθή λειτουργία όλου του εξοπλισμού πληροφορικής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος. Επίσης αναλαμβάνω την ηλεκτρονική επισκευή υπολογιστών, φορητών, κινητών και τάμπλετ.
Από το 2017 και έπειτα επιδιορθώνω όπου αυτό είναι εφικτό και τις ποδηλατικές-τριαθλητικές συσκευές της Garmin.
Έχεις κάποια αγαπημένη διαδρομή;
Όσες έχουν βουνό και ανηφόρα κι ας με δυσκολεύουν. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια αυτή θα ήταν το Κατσιμίδι.
Περίπου πόσα χιλιόμετρα κάνεις το μήνα;
Γύρω στα 400 με 450 μόνο σε διαδρομές στην δουλειά και με τα παιδιά. Αν υπάρχουν μέσα στον μήνα και διοργανώσεις ποδηλατοτουρισμού μπορεί και να τα τριπλασιάσω.
Τί ποδήλατο χρησιμοποιείς τώρα;
Απ’ όλα. Κάθε ένα έχει την χρήση του. Gravel για μέσα στην πόλη, Κούρσα για τα μπρεβέ, Mtb για το χώμα στα πάρκα.
Πού το παρκάρεις – όταν είσαι σπίτι κι όταν βγαίνεις έξω;
Πάντα σε φυλασσόμενα μέρη και αν το αφήσω κάπου έξω το γνωρίζω εκ των προτέρων και χρησιμοποιώ τρεις κλειδαριές.
Ποια θα έλεγες πως είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζει κάποιος που κάνει ποδήλατο στην Αθήνα;
1) Την έλλειψη σοβαρού δικτύου ποδηλατοδρόμων μιας και οι δήμοι αντιμετωπίζουν τους ποδηλατοδρόμους ως ένα τρόπο για να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια. Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δήμων και αυτό φαίνεται στο ότι οι ποδηλατόδρομοι φτιάχνονται μόνο μέχρι τα όρια του κάθε Δήμου.
2) Την οδηγική συμπεριφορά αυτοκινητιστών και μοτοσικλετιστών οι οποίοι δεν μας υπολογίζουν καθόλου.
Πραγματικά αν παρατηρήσεις τον κόσμο καθώς οδηγεί διαπιστώνεις ότι έχει ένα βλέμμα απλανές καθώς σκέφτεται συνεχώς τα προβλήματα του με αποτέλεσμα να αφήνει την οδήγηση στο ένστικτο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κινείται εντός της πόλης με το ποδήλατο πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα υπολογίζοντας όχι μόνο τις δικές του κινήσεις αλλά και των υπολοίπων.
Και γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να κάνει ποδήλατο στην Αθήνα; Ποια είναι τα επιχειρήματά σου υπέρ της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη;
Όταν βάλεις το ποδήλατο στην ζωή σου, μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Δεν είναι τυχαίο που οι Άγγλοι το έχουν χαρακτηρίσει ως την επιδραστικότερη εφεύρεση του 19ου αιώνα.
Καταρχάς γυμνάζεις καθημερινά το σώμα σου με αποτέλεσμα να είσαι περισσότερο υγιής καρδιοαναπνευστικά από κάποιο άτομο το οποίο κινείται αποκλειστικά με τα ΜΜΜ ή και το αυτοκίνητο του. Φτάνεις στην εργασία σου πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα. Νιώθεις μια ευεξία από το γεγονός ότι αθλείσαι. Συμμετέχεις και συ ασυναίσθητα στην προστασία του πλανήτη καθώς δεν χρησιμοποιείς τα συμβατικά μέσα μεταφοράς. Μπορείς να γνωριστείς και με άλλα άτομα που έχουν την ιδία λόξα με μας και να πας διάφορα ταξίδια με το ποδήλατο.

Θεωρείς τους οδηγούς στην Αθήνα φιλικούς στο ποδήλατο;
Όχι. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει η παιδεία από την μικρή ηλικία για τους ποδηλάτες. Μας βλέπουν πολλές φορές ως μέρος του προβλήματος της κίνησης ενώ αποτελούμε την λύση. Σε πολλές χώρες που η νοοτροπία είναι διαφορετική υπάρχουν χιλιάδες κόσμου που πηγαίνει στην εργασία του αποκλειστικά με το ποδήλατο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Επιλέγεις συνήθως κεντρικούς δρόμους ή δευτερεύοντες;
Όπου μπορώ τους κεντρικούς. Εάν κινείσαι τηρώντας τον ΚΟΚ έχεις πολύ λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσεις. Στους μικρούς δρόμους έχεις αυτοκίνητα και μηχανάκια να σου πετάγονται από τα στενά και σίγουρα η οδήγηση είναι πιο περίπλοκη
Χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή για να σχεδιάζεις τις διαδρομές σου;
Το Strava χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Αν κάτι δεν μπορώ να το κάνω εκεί ανοίγω το ridewithgps
Βγαίνεις για ποδήλατο με παρέα;
Συνεχώς. Μόνος μου βαριέμαι! Χαχαχα!
Υπάρχει κάποιο ταξίδι που ονειρεύεσαι να κάνεις με το ποδήλατο;
Το Transcontinental φυσικά των 4000 χλμ. Την διαδρομή δηλαδή που σχεδίασε ο συγχωρεμένος Mike Hall, η οποία ξεκινά από το Βέλγιο διασχίζει κόβοντας στην μέση όλη την Ευρώπη και καταλήγει στα Βαλκάνια. Πότε στην Ελλάδα, πότε στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, σε διαφορετικό μέρος κάθε χρονιά.
Πώς νιώθεις όταν κάνεις ποδήλατο;
Άλλος άνθρωπος. Θεωρώ ότι δεν με αγγίζει η καθημερινότητα. Πρέπει να χαμογελάω ασυναίσθητα, καθώς νιώθω ότι «ζώ στον δικό μου μικρό παράδεισο», όπως έγραφε και ο Αγγελάκας με τις «Τρύπες».

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved