Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » PARKLETS

PARKLETS

  • admin 

ads

Δημόσιος χώρος σημαίνει Κοινωνικοποίηση.

Tα Parklets είναι πλατφόρμες οι οποίες μετατρέπουν μία ή περισσότερες θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε πυρήνες κοινωνικοποίησης. Είναι ευρεία διαδεδομένες σε πολλές πόλεις του κόσμου και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Επίσης γνωστά ως καθιστικό του δρόμου, τα Parklets είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ Δήμου, τοπικών επιχειρήσεων, γειτονιάς και κατοίκων.Καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή σχεδίαση που ενσωματώνει ένα καθιστικό, πυρήνες πρασίνου και πολλές φορές χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, με σκοπό να προσφέρουν περισσότερο δημόσιο χώρο σε στενούς, πολυσύχναστους και εμπορικούς δρόμους της πόλης.

sdv

Τα Parklets δημιουργούνται συνήθως σε περιπτώσεις όπου στενά ή υπό συμφόρηση πεζοδρόμια,δεν επιτρέπουν την προέκταση των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου δρόμου προς το πεζοδρόμιο (καφέ κλπ.) καθώς επίσης όπου υπάρχει η ανάγκη επέκτασης της χωρητικότητας και του δημόσιου χώρου σε μια συγκεκριμένη οδό.

Για τη δημιουργία τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων πρέπει να συνάψουν συμφωνία με το Δήμο, να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας και σαφώς να έρθουν σε επαφή με προμηθευτές και κατασκευαστές οι οποίοι είναι γνώστες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

va

Όπως η κατασκευή τους προέρχεται από συνεργασίες έτσι και η συντήρησή τους προέρχεται από τη συνέργεια των ιδίων μελών. Οι τοπικοί εταίροι προγραμματίζουν τη συντήρηση και την καθαριότητα των Parklets και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν, ένα Parklet μπορεί να εγκατασταθεί και να διοικείται από την πόλη όπως ένα παραδοσιακό πάρκο ή δημόσιος χώρος.

Όποιος ανατρέξει στην ιστορία των πόλεων θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει η δημιουργία πεζοδρομίου, θα δει όμως πως προστέθηκε μετά την ανακάλυψη των αυτοκινήτων για την ασφάλεια των κατοίκων των πόλεων.

Παρόλα αυτά η σημερινή κατάσταση διαφέρει κατά πολλού.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε με άλλο μάτι τις λέξεις ασφάλεια, συνεργασία, συνύπαρξη; Όταν το καταφέρουμε αυτό, η Αθήνα δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου.