Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » «Ποδηλατώντας στην Ιστορία και την Τέχνη»

«Ποδηλατώντας στην Ιστορία και την Τέχνη»

 • admin 

Δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας και Βιώσιμη μετακίνηση

Το ποδήλατο είναι ζωή, είναι χαρά, είναι υγεία, είναι τρόπος ζωής. Ένας πράσινος τρόπος μετακίνησης που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητα των πόλεων. Σε πείσμα όσων επιμένουν ότι η Αθήνα δεν είναι μία πόλη φιλική για το ποδήλατο, οι χρήστες ποδηλάτου στην πόλη όλο και αυξάνονται και βρίσκουν τρόπους να μετακινούνται στους δρόμους της.

Έ να από τα βασικότερα αντεπιχειρήματα στη χρήση ποδηλάτου στην Αθήνα είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης στον προορισμό.(1) Εισακούγοντας μια σημαντική ανάγκη των χρηστών ποδηλάτου, θελήσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό: το πρόγραμμα «Ποδηλατώντας στην Ιστορία και την Τέχνη», που υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη του ιδρύματος Helidon Foundation, έρχεται να μετατρέψει αυτήν την κρίσιμη έλλειψη σε ευκαιρία.

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν κανένας χώρος πολιτισμού στην Αθήνα δεν προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να παρκάρουν με ασφάλεια το ποδήλατό τους στις εγκαταστάσεις του, προσφέροντας ασφαλείς και σωστά επιλεγμένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.

Η ιδέα μας είναι απλή: η δημιουργία ενός δικτύου μουσείων, γκαλερί και χώρων πολιτισμού στην Αθήνα, που θα διαθέτουν ασφαλείς και προσιτές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων για τους επισκέπτες τους.

[1] Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε το 2022 ο οργανισμός «Πόλεις για Ποδήλατο» σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο σκοπός μας είναι πολλαπλός και κινείται παράλληλα σε διάφορα επίπεδα:

 • Να αναδείξουμε την αξία της ύπαρξης χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, γκαλερί και άλλους χώρους πολιτισμού.
 • Να δημιουργηθούν προτάσεις διαδρομών που είναι ασφαλείς για το ποδήλατο και ενώνουν τους χώρους αυτούς μέσα στην πόλη, φτιάχνοντας ένα ποδηλατικό δίκτυο τέχνης πολιτισμού.
 • Να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο το ποδήλατό τους, καθιερώνοντάς το σαν μέσο μετακίνησης στην Αθήνα.
 • Να κάνουμε την πόλη μας ακόμα πιο συμπεριληπτική και βιώσιμη και να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που μετακινούνται.
 • Να συμμετάσχουμε ενεργά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, στηρίζοντας και διαδίδοντας το πιο πράσινο μέσο: το ποδήλατο.
 • Να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα των χώρων πολιτισμού, αφού έτσι θα γίνουν πιο προσβάσιμοι και εύκολοι προορισμοί για ακόμα περισσότερους πολίτες αποκτώντας ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω μέλος του Πρώτου Ποδηλατικού Δικτύου Χώρων Πολιτισμού της Αθήνας;

Κάθε οργανισμός πρέπει να ορίσει ένα μικρό και συγκεκριμένο χώρο – διαστάσεων περίπου 2×4μ. – για τη στάθμευση ποδηλάτων που όμως χρειάζεται να πληροί 3 απλές αλλά συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 • Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι (ιδανικά) εσωτερικός, να διασφαλίζει την ασφάλεια των ποδηλάτων και να είναι εύκολα προσβάσιμος, προσφέροντας ορατότητα.
 • Θα πρέπει να διαθέτει και την κατάλληλη σήμανση, ώστε οι χρήστες ποδηλάτου να εντοπίζουν εύκολα τον χώρο στάθμευσης όταν πλησιάζουν στο κτήριο.
 • Ο κάθε οργανισμός αναλαμβάνει να διατηρεί καθαρό και θελκτικό το σημείο.

Στείλτε μας τις προτάσεις σας σε mail ή καλέστε μας στο 210 2016500.

Τι αναλαμβάνουμε εμείς:

 • Ο οργανισμός «Πόλεις για Ποδήλατο» αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τις θέσεις στάθμευσης αλλά και την τοποθέτησή τους, ώστε να μην χρειαστεί τα μέλη του δικτύου να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.
 • Αναλαμβάνουμε, επίσης, τις πιθανές ανάγκες συντήρησης για 2 χρόνια.
 • Συγχρόνως, στηρίζουμε την επικοινωνία του δικτύου στα μέσα αλλά και απευθείας σε τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες ενοικίασης ποδηλάτων και σε ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να γνωρίζουν πως η επίσκεψη των χώρων πολιτισμού της Αθήνας μπορεί να γίνεται με τον πιο βιώσιμο, οικολογικό, πρακτικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο – το ποδήλατο!

Ελάτε να γίνουμε συνοδοιπόροι στο πρώτο ποδηλατικό δίκτυο χώρων πολιτισμού της Αθήνας!

Ήδη αρκετοί χώροι και μουσεία έχουν ανταποκριθεί θετικά και έχουν αγκαλιάσει την πρόσκληση, και σύντομα πρόκειται να φιλοξενηθούν ειδικά σχεδιασμένες, ασφαλείς θέσεις ποδηλάτων σε περισσότερους από δέκα χώρους στην Αθήνα, προσφέροντας μια λύση σε κατοίκους και επισκέπτες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους για να επισκεφθούν κάποιον από τους συγκεκριμένους χώρους.

Και είναι αλήθεια: οι πόλεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι ορατή στον κοντινό ορίζοντα η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα. Όμως, η ύπαρξη θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, θα επιτρέψει σε πολλούς από τους χιλιάδες υπάρχοντες χρήστες ποδηλάτου της πόλης, να σταθμεύουν το ποδήλατό τους με ασφάλεια, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία για ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη.

Τηλέφωνο

(0030) 210 2016500

e-mail

info@citiesforcycling.gr

Διεύθυνση

Ψυχάρη 45, Αθήνα

Ακολουθήστε μας

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved