Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Νεα » Αργή ποδηλασία: μία παράξενη έκφραση, που όμως μας ακούγεται πολύ ελκυστική.

Αργή ποδηλασία: μία παράξενη έκφραση, που όμως μας ακούγεται πολύ ελκυστική.

Είναι γεγονός: στη ζωή, όπως και στην ποδηλασία, συχνά αγωνιούμε να αυξήσουμε ταχύτητες, να βγούμε μπροστά, να προσπεράσουμε, να φτάσουμε πρώτοι. Αυτό παρατηρούμε συχνά στο σύγχρονο δυτικό lifestyle. Και η αλήθεια είναι πως έχει αρχίσει να μας κουράζει. 

Δεν είναι καινούργια η τάση του vita lenta, που παρατηρείται να τραβάει την προσοχή όλο και περισσότερο μετά την πανδημία. Τότε που, όταν όλα έπρεπε για λίγο να πάψουν, κάπως σαν να θυμηθήκαμε ότι καταφέρνουμε όσα θέλουμε, χωρίς απαραίτητα να τρέχουμε ασθματικά.
Την τάση αυτή στηρίζουμε κι εμείς στον χώρο που μας αφορά περισσότερο: στο ποδήλατο. Μέσα από προσωπική εμπειρία και δοκιμασμένα τιπς, καταγράφουμε τα θετικά των χαμηλών ταχυτήτων και πώς κανείς να τα εφαρμόσει όταν κάνει ποδήλατο.

Πρώτα-πρώτα, γιατί να κινηθεί κανείς με χαμηλές ταχύτητες με το ποδήλατό του; Δε θα εμποδίζει τα αυτοκίνητα; Δε θα προκαλεί εκνευρισμό στους γύρω του; Δε θα κουράζεται αφού θα ποδηλατεί για περισσότερη ώρα;

Με το slow cycling θέλουμε να υποστηρίξουμε γενικά τη σημασία των χαμηλότερων ταχυτήτων στη άσφαλτο. Η επιλογή αυτή, όταν είναι συλλογική, μας κρατά πιο ασφαλείς και πιο συνεπείς ως προς τους οδηγούς που μοιράζονται το δρόμο μαζί μας.

Γιατί slow cycling λοιπόν; ​

Αποφυγή ατυχημάτων: κινούμενοι με χαμηλές ταχύτητες έχουμε περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουμε σε τυχόν απρόοπτα γεγονότα στην άσφαλτο – ένα αυτοκίνητο, μια μηχανή ή έναν πεζό που δε μας παρατήρησε ή δεν ήταν προσεχτικός. Η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας χρειάζεται ψυχραιμία, την οποία οι υψηλές ταχύτητες και η βιασύνη μάς στερούν.

Λιγότερη εφίδρωση: συχνά ακούμε ως αντεπιχείρημα στην πρόταση για καθημερινή χρήση ποδηλάτου ότι δεν είναι δυνατό να εμφανίζεται κανείς ιδρωμένος στη δουλειά, στο ραντεβού. Και πράγματι, δεν το θέλουμε για κανέναν αυτό! Το να οδηγούμε προσεκτικά, με χαμηλές ταχύτητες, συνεπάγεται λιγότερη ένταση, χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και πιο περιορισμένη κόπωση. Συνέπεια αυτών: λιγότερη εφίδρωση. Σίγουρα, αυτό εξαρτάται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, τους οποίους όμως δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε. Η ταχύτητα οδήγησης, όμως, είναι στο χέρι μας!

Αντίληψη του χώρου: οδηγώντας πιο αργά απολαμβάνουμε τη διαδρομή. Έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε το χώρο γύρω μας και να ανακαλύψουμε κρυφές γωνιές στη γειτονιά μας.
Η αρχιτεκτονική ή η φύση στο αστικό τοπίο είναι πολλές φορές προσβάσιμες με το ποδήλατο και η εξερεύνησή τους με αυτό καταλήγει να είναι λιγότερο κουραστική, απ’ ό, τι με τα πόδια.

Απόδοση στην προπόνηση: οι αθλητές του χώρου συμφωνούν στην διαπίστωση ότι η προπόνηση με αργές ταχύτητες αυξάνει την αντοχή του αθλητή. 
Οι «αργές προπονήσεις» βοηθούν εντέλει τον αθλητή να φτάσει ευκολότερα υψηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια αγώνων. https://www.bicycling.com/training/g20041296/the-art-of-riding-slow/

Αν τα παραπάνω πλεονεκτήματα του slow cycling σας έχουν πείσει, παραθέτουμε εδώ ορισμένους εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια:

Χρήση «ποδηλάτων πόλης» – όρθιων ποδηλάτων: καθημερινά σχεδόν μαθαίνουμε για νέα μοντέλα ποδηλάτων, των οποίων την αεροδυναμική πραγματικά ζηλεύουμε. Στο slow cycling, όμως, η ταχύτητα δεν είναι αυτοσκοπός. Για το λόγο αυτό, πιο «παλιομοδίτικα» μοντέλα, ποδήλατα στα οποία δεν χρειάζεται να σκύψουμε, τα γνωστά «ποδήλατα πόλης» μπορούν να μάς βοηθήσουν να παραμείνουμε σε πιο χαμηλές ταχύτητες. Επίσης, τα cargo bikes, εκτός από το ότι αποτελούν εξαιρετική λύση για να μεταφέρουμε πράγματα ή ακόμα και συνοδοιπόρους στη διαδρομή μας, μας «αναγκάζουν» να περιορίζουμε την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε.

Φοράμε casual ρούχα, όχι αθλητικά, ποδηλατικά: σε συνδυασμό με το παραπάνω, ο casual, καθημερινός ρουχισμός συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές του slow cycling.

 Η ποδηλασία δεν είναι μόνο είδος άθλησης, αλλά είναι ένα δημοκρατικό μέσω μετακίνησης που όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να είναι απαραίτητος ο ειδικός εξοπλισμός. Το ποδήλατο έχει πλάκα και είναι διασκεδαστικό, όταν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς τη μάσκα και το «εγώ» του πρωταθλητή και του πρωτάρη!

Υπομονή και παρατηρητικότητα: στο slow cycling εξασκούμε μία από τις πιο σημαντικές οδηγικές δεξιότητες. Την υπομονή. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στους άλλους να συνυπάρξουμε στο δρόμο χωρίς βιασύνη, αλλά με σεβασμό σε όσους μοιράζονται την άσφαλτο μαζί μας.

 

Δημιουργούμε κουλτούρα χαμηλότερων ταχυτήτων για πιο ασφαλείς και πιο περιληπτικές μετακινήσεις!
Συνοδέψτε μας!

Τηλέφωνο

(0030) 210 2016500

e-mail

info@citiesforcycling.gr

Διεύθυνση

Ψυχάρη 45, Αθήνα

Ακολουθήστε μας

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved