Skip to content
Home » Η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP28 και η ανοιχτή επιστολή της PATH – Η θέση μας

Η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP28 και η ανοιχτή επιστολή της PATH – Η θέση μας

Εδώ και κάποιες μέρες ακούμε για την διεθνή συνδιάσκεψη COP28 και τη σημασία της για το κλίμα.

Επειδή όμως τα αρκτικόλεξα μάς μπερδεύουν λίγο, είπαμε να γράψουμε λίγα λόγια για να ξεκαθαρίσουμε τι αυτή αφορά ακριβώς, γιατί είναι σημαντική και, κυρίως, γιατί εμείς οι Πόλεις για το Ποδήλατο ασχολούμαστε γι’ αυτό. Επίσης γιατί, όπως πιστεύουμε, είναι καλό κι εσείς να ξέρετε γι’ αυτό.

Η COP28, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, θα είναι η 28η ετήσια διεθνής διάσκεψη που γίνεται για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στη συνδιάσκεψη (COP) συμμετέχουν τα 198 «μέρη», δηλαδή τα 197 κράτη και η ΕΕ, που έχουν υπογράψει την σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, η PATH – Partnership for Active Travel and Health απευθύνει ανοιχτή επιστολή στα μέρη αυτά, στις ηγετικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει την UNFCCC και θα συμμετάσχουν από σήμερα στην COP28. Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα για το περπάτημα και την ποδηλασία. Η ενίσχυσή τους είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την πρόοδο για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής ρύπανσης και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Η δυνατότητα για ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία για περισσότερους ανθρώπους είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Όπως δείχνει η έρευνα της PATH, αν η ποδηλασία και το περπάτημα καταφέρουν να αντικαταστήσουν ποσοστό από τις μεταφορές που πραγματοποιούνται με οχήματα, αυτό θα έχει μεγάλης εμβέλειας αντίκτυπο στο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι μορφές ήπιας για το περιβάλλον μετακίνησης συνεχίζουν να απουσιάζουν από τη λίστα της UNFCCC, αλλά και από την πολιτική ατζέντα των χωρών-μερών (NDCs).

Παρόλο που η πιο πρόσφατη έρευνα της PATH για τα εθνικά πλαίσια πολιτικής δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από την πράσινη κινητικότητα, το περπάτημα και την ποδηλασία, είναι σίγουρο ότι απαιτείται πολύ περισσότερη δράση και επενδύσεις σε όλες τις χώρες για την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων.

Οι σχετικές προσδοκίες αφορούν την άμεση μείωση των εκπομπών καυσαερίου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της συμφόρησης και των ατυχημάτων στους δρόμους.

Η PATH καλεί να δοθεί προτεραιότητα στο περπάτημα και την ποδηλασία κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, και παροτρύνει την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών με ένα κοινό όραμα: την ενθάρρυνση και την επίτευξη ασφαλών, προσβάσιμων, άνετων και ευχάριστων μεταφορών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, και προς όφελος της δημόσιας υγείας και της συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Η υιοθέτηση του περπατήματος και της ποδηλασίας ως τρόπου μεταφοράς είναι ένας γρήγορος, προσιτός και αξιόπιστος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων έως και 50%.

Η PATH έχει δημιουργήσει ένα χάρτη με προτάσεις για την ενεργή κινητικότητα (Active Mobility Policy Template), με σκοπό να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών για το περπάτημα και την ποδηλασία.

Την ανοιχτή επιστολή της PATH υπογράφουμε και εμείς, οι Πόλεις για Ποδήλατο, ζητώντας την άμεση δράση και την εφαρμογή πολιτικών στην Ελλάδα για την ενίσχυση της δυνατότητας των πολιτών να κάνουν ποδήλατο και να κινηθούν πεζή στις πόλεις τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η χρήση ποδηλάτου και το περπάτημα θα λύσουν κομβικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αστικό πληθυσμό της χώρας, όπως η κίνηση, οι χρονοβόρες μετακινήσεις, η κακή ποιότητα αέρα, η έλλειψη ασφάλειας στην άσφαλτο, τα ατυχήματα.

Υπογράψτε την ανοιχτή επιστολή εδώ

Τηλέφωνο

(0030) 210 2016500

e-mail

info@citiesforcycling.gr

Διεύθυνση

Ψυχάρη 45, Αθήνα

Ακολουθήστε μας

© Copyright Cities for Cycling 2023, All Rights Reserved